krem z dyni
Le偶a艂a sobie pi臋kna, pomara艅czowa dynia hokkaido. W g艂owie mia艂am wiele pomys艂贸w co z niej wyczarowa膰. Placki, ciasto, a mo偶e pasztet…. ostatecznie wyszed艂 krem z dyni - dodatek do kanapek i nie tylko.
Jak go zrobi膰? U mnie musi by膰 prosto i smacznie - czyli tak:
CO POTRZEBUJEMY:
DO DZIE艁A:
- dynia hokkaido
- 2 艂y偶ki hummusu
- s贸l, imbuir, mi贸d
DO DZIE艁A:
1. W trakcie szykowania obiadu wrzu膰 dyni臋 do pieca (pokrojon膮 w paski) i piecz 50 minut, temp. ok.190 stopni.
2. Mo偶esz o niej zapomnie膰 na reszt臋 dnia :) do przygotowania kremu zabierzesz si臋 dopiero jutro
3. Nast臋pnego dnia zmiksuj dyni臋 , dodaj 2 艂y偶ki hummusu i dopraw jak lubisz.
4. Ja przyprawiam : sol膮, miodem, imbirem
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- W trakcie szykowania obiadu wrzu膰 dyni臋 do pieca (pokrojon膮 w paski) i piecz 50 minut, temp. ok.190 stopni.
- Mo偶esz o niej zapomnie膰 na reszt臋 dnia :) do przygotowania kremu zabierzesz si臋 dopiero jutro.
- Nast臋pnego dnia zmiksuj dyni臋, ustaw 30 sekund - zwi臋kszaj膮c obroty do 9. Dodaj 2 艂y偶ki hummusu, przyprawy - ustaw10 sekund obroty 4,5.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- je艣li wybierzecie dyni臋 hokkaido - nie musicie bawi膰 si臋 w obieranie dyni - sk贸rka po upieczeniu pi臋knie mi臋knie i wszystko miksuje si臋 na idealn膮 mas臋
- dynia jest takim wdzi臋cznym warzywem, 偶e mo偶na j膮 przygotowa膰 zar贸wno na s艂odko jak i s艂ono. Moja wersja jest „wytrawna”. Ale mo偶ecie doprawi膰 np. miodem, cynamonem i przyprawami korzennymi.
pysznie smakuje na kanapce z razowca
Wygl膮da apetycznie! Te偶 musz臋 zakupi膰 kilka dy艅 i wzi膮膰 si臋 za robot臋. Teraz wszyscy jeste艣my chorzy, wi臋c przydadz膮 si臋 witaminy.
OdpowiedzUsu艅Monika - 偶ycz臋 zdr贸wka dla Waszej Rodzinki
Usu艅Ju偶 za sam kolor dynia jest kr贸low膮 jesieni :)
OdpowiedzUsu艅