Uwielbiam polsk膮 z艂ot膮 jesie艅. Ale kiedy przychodz膮 takie dni, gdy z艂ota brakuje, a w zamian za to mamy deszcz, wiatr i pluch臋 musimy pami臋ta膰 o witaminach. Warto si臋ga膰 po 艣wie偶o wyciskane soki, kt贸re s膮 bogactwem witamin. Moja propozycja to domowy sok typu „Kubu艣”. Znajdziecie tutaj witamin臋 C, A, E , witaminy z grupy B i ca艂膮 gam臋 sk艂adnik贸w mineralnych.
Tak przygotowany nap贸j mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce przez kilka dni. Ale u mnie d艂u偶ej ni偶 24 godziny si臋 nie uchowa.
CO POTRZEBUJEMY:
- 350 g jab艂ek pokrojonych w 膰wiartki i oczyszczonych z gniazd nasiennych
- 1 banan
- sok z 1 cytryny
- 2 marchewki
- oko艂o 900 ml wody
- opcjonalnie - 4 daktyle
DO DZIE艁A:
- Marchew zetrzyj na tarce lub w malakserze. Zalej 300 ml gor膮cej wody i gotuj pod przykryciem 10 minut.
- Dodaj pozosta艂e sk艂adniki: starte jab艂ka, pokrojonego drobno banana, sok z cytryny, 3 daktyle (opcjonalnie inne s艂odziwo). Wymieszaj i zblenduj na przecier.
- Dodaj pozosta艂e 600 ml wody (gor膮cej) i zagotuj. Gotuj 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu uwa偶aj膮c aby nie wykipia艂o.
- Na koniec - usu艅 powsta艂膮 na powierzchni napoju piank臋 i rozlej sok do butelek i zakr臋ci膰. Ja u siebie s艂ysza艂am jak po kilku minutach wessa艂o zakr臋tk臋 butelki.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia w艂贸偶 marchew pokrojon膮 na 3-4 kawa艂ki i rozdrobnij 8 sekund / obroty 5.
- Zalej marchew 300 ml wody i gotuj 9 minut / VAROMA / obroty 1,5.
- Do naczynia w艂贸偶 pozosta艂e owoce i zmiksuj 1 minuta / obroty 7-zwi臋kszaj膮c do 10. Nast臋pnie zalej pozosta艂膮 wod膮 (600 ml) i gotuj przez 10 minut / 100 stopni / obroty 2.
- Na koniec - usu艅 powsta艂膮 na powierzchni napoju piank臋 i rozlej sok do butelek i zakr臋ci膰. Ja u siebie s艂ysza艂am jak po kilku minutach wessa艂o zakr臋tk臋 butelki.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- S艂odzenie - u偶ywam naturalnej s艂odko艣ci daktyli, ale mo偶ecie u偶y膰 np. miodu, cukru czy np. ksylitolu lub te偶 doda膰 dodatkowego banana.
- Sok jest r贸wnie偶 smaczny na ciep艂o - zaraz po zagotowaniu zawsze wypijam 1 fili偶ank臋.
Czy sok ma konsystencj臋 soku czy raczej takiego przecieru?
OdpowiedzUsu艅W zale偶no艣ci od mocy blendera - je艣li masz mocn膮 maszyn臋 to konsystencja b臋dzie przypomina膰 g臋sty sok. Ale generalnie mo偶na powiedzie膰, 偶e jest to przecier ☺️
Usu艅Taki domowy jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy :)
OdpowiedzUsu艅馃憣馃徎馃憣馃徎馃憣馃徎nie chce zapesza膰, ale mam wra偶enie, 偶e pomaga nam w zwalczaniu jesiennych wirusk贸w ☺️
Usu艅Profesjonalny blog :) Same pyszno艣ci tutaj s膮 :)
OdpowiedzUsu艅Super przepisy i super blog :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsu艅