Chlebek bananowy ostatnio by艂 bardzo popularny w艣r贸d bloger贸w. Patrz膮c na ten wypiek nie do ko艅ca wiedzia艂am, czego si臋 spodziewa膰, bo z jednej strony chlebek (czyli wytrawnie), a z drugiej bananowy (raczej s艂odko). Ostatecznie zach臋ci艂a mnie Ewa 呕. swoj膮 receptur膮, kt贸r膮 zdradzi艂a w grupie Kulinarne Czary Mary.
Je艣li lubicie zje艣膰 na 艣niadanie np. cha艂k臋 z d偶emem popijaj膮c szklank膮 mleka lub fili偶ank膮 kawy - ten chlebek jest idealny dla Was.
CO POTRZEBUJEMY:
- 3 dojrza艂e banany
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jaja
- 1 szklanka m膮ki pszennej
- 0,5 szklanki m膮ki pe艂noziarnistej (je艣li nie lubisz - dodaj tylko pszenn膮)
- 3 艂y偶ki powide艂 艣liwkowych
- 1 艂y偶ka cukru waniliowego
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
- przyprawy: cynamon, imbir, kardamon i go藕dzik
dodatki wg uznania:
- gar艣膰 orzech贸w pekan
- gar艣膰 orzech贸w brazylijskich
- 2 艂y偶ki otr膮b
DO DZIE艁A:
Rozgnie膰 banany widelcem. Dodaj powid艂a i roztrzepane jajka. Wymieszaj. Dodaj olej oraz m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem i sod膮. Dok艂adnie po艂膮cz wszystkie sk艂adniki dodaj膮c pod koniec ut艂uczone w mo藕dzierzu przyprawy oraz orzechy.
Prze艂贸偶 mas臋 do do keks贸wki i piecz w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
Thermomix do dzie艂a:
1. W艂贸偶 banany, powid艂a i jajka do - 10 sekund/obroty 4.2. Wymieszaj obie m膮ki oraz proszek do pieczenia i sod臋.
3. Ustaw czas na 2 minuty / obroty 4 - dodaj olej, cukier waniliowy i po 艂y偶ce m膮k臋, a na ko艅cu przyprawy.
4. Prze艂贸偶 mas臋 do keks贸wki i piecz w temperaturze 175 stopni przez 50-55 minut.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Dodatki do chleba mo偶ecie zmienia膰 wg w艂asnego gustu - rodzynki, suszone 艣liwki, 偶urawina, orzechy wszelkiej ma艣ci etc.
- W wersji wypasionej chlebek mo偶na pola膰 lukrem.
Jak dla mnie to 艣niadanie idealne :)
OdpowiedzUsu艅