maja 28, 2017

馃 ekspresowe grahamki





Zdarzaj膮 si臋 takie weekendy, gdy na niedzielne 艣niadanie trzeba szybciutko upiec pieczywo.  Polecam Wam m贸j niezawodny spos贸b na ekspresowe grahameczki. Nie czekamy a偶 ciasto wyro艣nie tylko od razu po zagnieceniu ciasta, wk艂adamy do pieca i po p贸艂 godzinie mamy gotowe, pachn膮ce bu艂ki na 艣niadanie.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 0,4 kg m膮ki pszennej
  • 0,1 kg m膮ki pszennej pe艂noziarnistej
  • 40 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 1 p艂aska 艂y偶ka soli
  • niepe艂na szklanka ciep艂ej wody
  • 2 艂y偶ki oleju
  • 1 jajko 
  • mak do posypania


DO DZIE艁A:
Do miski wsyp obie m膮ki i przemieszaj je 艂y偶k膮. Na 艣rodku zr贸b wg艂臋bienie - wkrusz dro偶d偶e, wsyp cukier i podlej wod膮 (tylko do zakrycia dro偶d偶y). Gdy zaczyn si臋 ruszy dodaj pozosta艂膮 wod臋, s贸l i olej. Wyr贸b ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blach臋 wy艂贸偶 papierem i roztrzep w miseczce jajko.
Wyci膮gnij ciasto z naczynia zagnie膰 w okr膮g艂y bochenek i podziel na 8 cz臋艣ci. Uformuj bu艂eczki i uk艂adaj je na blaszce. Posmaruj jajkiem i posyp makiem. 
Wstaw do pieca na 25 - 30 minut - 200 stopni.


THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Do naczynia wsyp obie m膮ki, s贸l, cukier, olej, wod臋 i dro偶d偶e - ustaw INTERWA艁 na 2 minuty.
2. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blach臋 wy艂贸偶 papierem i roztrzep w miseczce jajko.
3. Wyci膮gnij ciasto z naczynia zagnie膰 w okr膮g艂y bochenek i podziel na 8 cz臋艣ci. Uformuj bu艂eczki i uk艂adaj je na blaszce. Posmaruj jajkiem i posyp makiem.
4. Wstaw do pieca na 25 - 30 minut - 200 stopni.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Najlepiej ciasto podzieli膰 na 8 cz臋艣ci tak, jak kroimy w tr贸jk膮ty pizze. Ka偶dy tr贸jk膮cik nast臋pnie zagnie艣膰 w bu艂eczk臋. 
  • Bu艂eczki mo偶na posypa膰 zamiast makiem - ziarenkami czarnuszki, pestkami dyni czy s艂onecznika.
  • Grahamki mo偶ecie te偶 przygotowa膰 jako 艣wie偶e pieczywko na weekendowe grillowanie.
  • Na jednym ze zdj臋膰 prezentuj臋 Wam moje ostatnie odkrycie - ketchup KOTLIN, kt贸ry zmieni艂 sw贸j sk艂ad i jest dost臋pny w nowej ods艂onie #bezkonserwantow , dlatego serdecznie polecam go w nadchodz膮cym sezonie grillowym.












7 komentarzy :

  1. O, jak na TM, to wypr贸buj臋 :-)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. W termomiksie to ju偶 w og贸le bed膮 w nieca艂膮 godzink臋 馃槑馃挭馃徎馃槉

      Usu艅
  2. o nieeeeeee ale boskie bu艂eczki i ten ketchup... mmmmmmmm

    OdpowiedzUsu艅
  3. Pi臋kne. Musz臋 je zrobi膰! :-)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Bu艂eczki super! A czy mog臋 u偶y膰 dro偶d偶y suchych? Je艣li tak, to ile?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Kasiu - na 15 g 艣wie偶ych dro偶d偶y przyjmujemy ok. 7 g dro偶d偶y suszonych, z kt贸rych nie trzeba ju偶 robi膰 zaczynu :)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger