lutego 24, 2018

馃 labneh czyli domowy ser z jogurtu



Labneh to delikatny twaro偶ek przygotowany z jogurtu naturalnego lub greckiego. Przygotowuj膮c si臋 do wyprodukaowania tego serka niezwykle wa偶ne jest, aby zakupi膰 dobry jogurt, z tzw. kr贸tkim sk艂adem. Powinien by膰 g臋sty i zawiera膰 koniecznie 偶ywe kultury bakterii. Zwr贸膰cie uwag臋, aby w sk艂adzie jogurtu nie by艂o sztucznych zag臋stnik贸w. 
Musicie te偶 zaopatrzy膰 si臋 w gaz臋 lub pieluch臋, poniewa偶 sam proces przygotowania sera polega na odcedzaniu serwatki. Im d艂u偶ej b臋dziecie odcedza膰, tym bardziej 艣cis艂膮 konsystencj臋 sera otrzymacie.

  • Po 24h - twaro偶ek b臋dzie mia艂 lekk膮, delikatn膮 konsystencj臋 - b臋dzie si臋 nadawa艂 do smarowania kanapek.
  • Po kolejnych 24h - ser b臋dzie delikatny, ale bardziej zwarty. 
  • Nast臋pne 24-48h - otrzymasz 艣cis艂y i zwarty twaro偶ek o bardzo wyrazistym smaku.


Labneh przygotowa艂am bez soli. Niekt贸rzy dodaj膮 j膮 przed ods膮czaniem, ale nie jest to konieczne. Tym bardziej, 偶e serek 艣wietnie nadaje si臋 jako baza do nadzienia nale艣nikowego. W贸wczas s艂ony posmak sera nie jest po偶膮dany. Do jogurtu mo偶na te偶 doda膰 zio艂a i w ten spos贸b ser b臋dzie "smakowy."
Z podanej ilo艣ci otrzymacie oko艂o 150 g twaro偶ku. Mo偶ecie przygotowa膰 go z wi臋kszej ilo艣ci jogurtu. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • gaza lub pieluszka tetrowa
DO DZIE艁A:
  1. Przygotuj misk臋 oraz sitko. Sitko po艂贸偶 na misce i wy艂贸偶 gaz膮 lub pieluszk膮 tetrow膮. Je艣li u偶ywacie gazy - po艂贸偶cie kilka warstw.
  2. Jogurt prze艂贸偶 na sito i wstaw do lod贸wki na min. 24h. Po tym czasie mo偶esz go prze艂o偶y膰 do naczynia lub zawin膮膰 ko艅ce gazy, skr臋ci膰 sakiewk臋 i odstawi膰 do dalszego ods膮czania.
  3. W zale偶no艣ci od czasu ods膮czania serwatki - po zako艅czeniu procesu, wystarczy 艣ci膮gn膮膰 gaz臋, a twaro偶ek prze艂o偶y膰 do miseczki lub s艂oiczka. 





3 komentarze :

  1. Posypa膰 suszon膮 mi臋t膮 i odrobin膮 papryki. Doda膰 oliw臋 z oliwek....

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. w planie przy kolejnym serze mam kuleczki w zio艂ach zatopione w oliwie w艂a艣nie :)

      Usu艅
  2. mniam, uwielbiam serki, b臋d臋 musia艂a sama spr贸bowa膰 :D

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger