Do wypieku pizzy u偶y艂am metalowej formy, kt贸ra ma okr膮g艂e otwory. Mam wra偶enie, 偶e pizza z tej formy jest bardziej chrupi膮ca i smaczna. Tak偶e je艣li zastanawiali艣cie si臋 kiedy艣 nad zakupem takiego kuchennego gad偶etu - to polecam z r臋k膮 na sercu.
CO POTRZEBUJEMY:
- 400 g m膮ki
- 210 ml letniej wody
- 25 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
- 30 g oleju rzepakowego
- 1 艂y偶eczka cukru
- 1 艂y偶eczka soli
DO DZIE艁A:
- M膮k臋 i s贸l wsyp do du偶ej miski.
- W drugiej misce po艂膮cz wod臋 z dro偶d偶ami i cukrem. Wlej do m膮ki, dodaj olej i zagnie膰 ciasto. Najlepiej przez oko艂o 8 minut.
- Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw do wyro艣ni臋cia na 40 minut. Je艣li Ci si臋 spieszy - wstaw ciasto do piekarnika (w szklanej misce) na 20 minut - temperatura 30 stopni.
- Ustaw piekarnik na 230 stopni.
- Podziel ciasto na 3 cz臋艣ci i zagnie膰 kulki. Trzymaj przykryte 艣ciereczk膮. Z ka偶dej kuleczki formuj pizz臋. Rozci膮gaj ciasto palcami na kszta艂t ko艂a.
- Prze艂贸偶 na form臋. U艂贸偶 ulubione sk艂adniki i piecz przez 15-17 minut.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Wlej do naczynia wod臋, wsyp cukier i pokrusz dro偶d偶e. Wymieszaj 20 sekund / 37 stopni / obroty 2.
- Dodaj m膮k臋, olej oraz s贸l i wyr贸b ciasto INTERWA艁 / 2 minuty.
- Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw do wyro艣ni臋cia na 40 minut. Je艣li Ci si臋 spieszy - wstaw ciasto do piekarnika (w szklanej misce) na 20 minut - temperatura 30 stopni.
- Ustaw piekarnik na 230 stopni.
- Podziel ciasto na 3 cz臋艣ci i zagnie膰 kulki. Trzymaj przykryte 艣ciereczk膮. Z ka偶dej kuleczki formuj pizz臋. Rozci膮gaj ciasto palcami na kszta艂t ko艂a.
- Prze艂贸偶 na form臋. U艂贸偶 ulubione sk艂adniki i piecz przez 15-17 minut.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz