Beza to ulubiony smako艂yk mojego m臋偶a. Piek艂am do tej jedynie te w wersji mini - tutaj przepis. Ale w ko艅cu odwa偶y艂am si臋 na wi臋kszy projekt - czyli na s艂awn膮 bez臋 Pavlovej. Jestem bardzo zadowolona z efektu i zach臋cam wszystkich do pieczenia. Ostatecznie nie jest wcale a偶 tak trudna. My艣l臋, 偶e sekret tkwi w czasie ubijania bia艂ek. Je艣li nie b臋dziecie pewni, czy masa jest ju偶 gotowa, po prostu ubijajcie j膮 d艂u偶ej. Nie musicie si臋 obawia膰, 偶e przebijecie bia艂ka - nie jest to po prostu mo偶liwe. Zatem zapraszam po przepis na klasyczn膮 bez臋.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na bez臋:
- 6 bia艂ek
- szczypta soli
- 300 g cukru
- 1 艂y偶ka soku z cytryny
- 1 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej
sk艂adniki na mas臋:
- opakowanie serka mascarpone 250 g
- 250 ml 艣mietanki 30% lub 36%
dodatkowo:
- owoce do przybrania
- listki miety
DO DZIE艁A:
- Rozpocznij od przygotowania wszystkich sk艂adnik贸w. Wyci膮gnij te偶 blach臋, wy艂贸偶 j膮 papierem i odrysuj na papierze okr膮g.
- Przygotuj te偶 sok z cytryny i m膮k臋. Nastaw piekarnik, aby si臋 ju偶 nagrzewa艂 - 180 stopni termoobieg.
- Ubij bia艂ka na sztywno ze szczypt膮 soli. Nast臋pnie dodawaj po 艂y偶ce drobnego cukru do wypiek贸w. Gdy si臋 sko艅czy dodaj m膮k臋 ziemniaczan膮, a na koniec sok z cytryny.
- Nast臋pnie ustaw na minutniku 3-4 minuty i ubijaj, a偶 beza b臋dzie sztywna.
- Prze艂贸偶 mas臋 na blach臋. Mo偶esz nada膰 bezie 艂adny kszta艂t poprzez wyr贸wnanie bok贸w 艂y偶k膮.
- Wstaw bez臋 do nagrzanego piekarnika - 180 stopni - 5 minut.
- Po 5 minutach zmniejsz temperatur臋 do 150 stopni i piecz 1 godzin臋.
- Po tym czasie zmniejsz temperatur臋 do 100 stopni i piecz kolejn膮 godzin臋.
- Wy艂膮cz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw bez臋 w piekarniku, aby wystyg艂a.
- Wystudzon膮 bez臋 prze艂贸偶 na pater臋, na kt贸rej b臋dzie serwowana.
- Zmiksuj mascarpone wraz ze 艣mietank膮 przez oko艂o 2 minuty, do uzyskania sztywnego kremu. Na艂贸偶 krem na bez臋 tu偶 przed podaniem. Udekoruj owocami oraz listkami mi臋ty wg uznania.
Bon Apetit!
DO DZIE艁A:
- Rozpocznij od przygotowania wszystkich sk艂adnik贸w. Wyci膮gnij te偶 blach臋, wy艂贸偶 j膮 papierem i odrysuj na papierze okr膮g.
- Przygotuj te偶 sok z cytryny i m膮k臋. Nastaw piekarnik, aby si臋 ju偶 nagrzewa艂 - 180 stopni termoobieg.
- Cukier wsyp do TM i zmiel - 4 sekundy / obroty 9. Przesyp do miski.
- Do naczynie wlej 6 bia艂ek i dodaj szczypt臋 soli. Za艂贸偶 motylek. Ustaw 5 minut / obroty 4 i zacznij ubija膰 bia艂ka. Po tym czasie 艣ci膮gnij miark臋 z pokrywy. Ustaw 3 minuty / obroty 4. Przez otw贸r dodawaj po 艂y偶ce cukru, nast臋pnie m膮k臋 ziemniaczan膮 i na koniec sok z cytryny.
- Nast臋pnie ustaw 3 minuty i ubijaj, a偶 beza b臋dzie sztywna.
- Prze艂贸偶 mas臋 na blach臋. Mo偶esz nada膰 bezie 艂adny kszta艂t poprzez wyr贸wnanie bok贸w 艂y偶k膮.
- Wstaw bez臋 do nagrzanego piekarnika - 180 stopni - 5 minut.
- Po 5 minutach zmniejsz temperatur臋 do 150 stopni i piecz 1 godzin臋.
- Po tym czasie zmniejsz temperatur臋 do 100 stopni i piecz kolejn膮 godzin臋.
- Wy艂膮cz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw bez臋 w piekarniku, aby wystyg艂a.
- Wystudzon膮 bez臋 prze艂贸偶 na pater臋, na kt贸rej b臋dzie serwowana.
- Zmiksuj mascarpone wraz ze 艣mietank膮 - motylek 2 minuty / obroty 3,5, do uzyskania sztywnego kremu. Na艂贸偶 krem na bez臋 tu偶 przed podaniem. Udekoruj owocami oraz listkami mi臋ty wg uznania.
Bon Apetit!
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz