wrze艣nia 24, 2015

owsianka







Moje ulubione 艣niadanie - owsianka z nasionami chia i s艂onecznikiem. Bardzo smaczne i syc膮ce rozpocz臋cie dnia. Zawsze mia艂am wra偶enie, 偶e
gotowanie owsianki zajmuje strasznie du偶o czasu - ale prawda jest taka, 偶e nie potrzebujemy  si臋 specjalnie anga偶owa膰. Przygotujcie sobie jutro takie 艣niadanie - na pewno nie po偶a艂ujecie. 

A oto moja wersja owsianki na ciep艂o 


SK艁ADNIKI:
- 3-4 艂y偶ki p艂atk贸w owsianych
- 1 艂y偶ka nasion chia
- 1 艂y偶ka nasion s艂onecznika 
- kilka 艣liwek
- kozie mleko z woda (p贸艂 na p贸艂) - mo偶e by膰 te偶 mleko ro艣linne 


Wk艂adamy wszystkie suche sk艂adniki do garnka. Zalewamy mlekiem i wod膮, aby wszystko przykry艂y i gotujemy na ma艂ym ogniu - oko艂o 5-10 minut. W mi臋dzyczasie polecam umy膰 sobie owoce i zje艣膰 je wraz z owsiank膮. Ze wzgl臋du na ko艅cz膮cy si臋 sezon - postawi艂am na bor贸wki. 



DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- dla tych co lubi膮 na s艂odko - polecam pola膰 owsiank臋 miodem lub syropem z agawy
- pu艣膰cie wodze fantazji i poczarujcie ze swoimi owsiankami dodaj膮c ulubione nasiona czy bakalie








4 komentarze :

  1. Och,jako,偶e ju偶 jesie艅 mamy ja owsiank臋 robi臋 a'la szarlotka ;) dodaj臋 cynamon oraz jab艂uszko w kostk臋 pokrojone i gdy owsianka przestygnie polewam miodem(aby temp nie zabi艂a dobroczynnych jego w艂a艣ciwo艣ci).Polecam-jest pyszka ;)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wszystkie sk艂adniki mam. Spr贸buj臋! wcze艣niej jad艂am tylko mielone nasiona chia, i niezbyt mi smakowa艂y. Skoro tak zachwalasz , to spr贸buj臋 ca艂ych:-)
    Ja z kolei gotuj臋 jaglankk-gryczank臋 z cynamonem jab艂kiem i rodzynkami. pychotka!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Chia jest specyficzne - powiedzia艂abym nawet wytrawne :D Twojej jaglanki-gryczanki nie jad艂am nigdy , ale z ch臋ci膮 spr贸buj臋.

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger