Przygotowanie smacznej 艣niadani贸wki to nie lada wyzwanie dla mamy. Dlatego testuj臋, pr贸buj臋 i tak wpad艂 w moje r臋ce prosty przepis na batoniki muesli - nie by艂abym sob膮, gdybym nie "udoskonali艂a" go po swojemu. Tak偶e ten... zobaczcie sami. A przepis - taki jak lubi臋 najbardziej - to znaczy banalnie prosty:
CO POTRZEBUJEMY:
- 2 niepe艂ne szklanki p艂atk贸w owsianych
- 1/3 szklanki miodu lub ksylitolu
- 1 jab艂ko
- cynamon
- 1 jajko
- ok. 350 ml mleka (fajnie je艣li b臋dzie ro艣linne)
- 1 szklanka orzech贸w, nasion, bakalii - co komu w duszy gra (u mnie nasiona dyni, s艂onecznika, orzechy nerkowca oraz 艂uskana konopia)
DO DZIE艁A:
Wszystkie sk艂adniki - opr贸cz jab艂ka - w艂贸偶 do miski i mieszamy. Nast臋pnie wy艂贸偶 mas臋 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem. Na wierzchu trzeba po艂o偶y膰 pokrojone jab艂ko. U mnie jedna cz臋艣膰 by艂a z jab艂kiem a na drug膮 star艂am gorzk膮 czekolad臋.... Potem lecimy do pieca na godzink臋. Temperatura preferowana to 175 stopni. Po godzinie wy艂膮czamy piekarnik, ale zostawiamy blaszk臋 w 艣rodku - aby batoniki si臋 dosuszy艂y.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki - opr贸cz jab艂ka. Ustaw 5 sekund / obroty 4 wsteczne.
2. Nast臋pnie wy艂贸偶 mas臋 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem. Na wierzchu trzeba po艂o偶y膰 pokrojone jab艂ko. U mnie jedna cz臋艣膰 by艂a z jab艂kiem a na drug膮 star艂am gorzk膮 czekolad臋....
3. Potem lecimy do pieca na godzink臋. Temperatura preferowana to 175 stopni. Po godzinie wy艂膮czamy piekarnik, ale zostawiamy blaszk臋 w 艣rodku - aby batoniki si臋 dosuszy艂y.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki - opr贸cz jab艂ka. Ustaw 5 sekund / obroty 4 wsteczne.
2. Nast臋pnie wy艂贸偶 mas臋 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem. Na wierzchu trzeba po艂o偶y膰 pokrojone jab艂ko. U mnie jedna cz臋艣膰 by艂a z jab艂kiem a na drug膮 star艂am gorzk膮 czekolad臋....
3. Potem lecimy do pieca na godzink臋. Temperatura preferowana to 175 stopni. Po godzinie wy艂膮czamy piekarnik, ale zostawiamy blaszk臋 w 艣rodku - aby batoniki si臋 dosuszy艂y.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
* Wybierajcie kwasne jab艂ka - dodadz膮 fajnego smaku Waszym batonikom.
* Pokrojone w prostok膮ty muesli zawi艅cie w papier 艣niadaniowy i gotowe.
呕ycz臋 smacznego :)
z pewno艣ci膮 wypr贸buj臋 :)
OdpowiedzUsu艅mi艂o mi :)
Usu艅Wygl膮daj膮 przepysznie, na pewno je zrobi臋 :)
OdpowiedzUsu艅zawsze mo偶na doda膰 co艣 co nasze pociechy lubi膮 najbardziej , a je艣li dorzucimy wi贸rki kokosowe - mo偶e uda si臋 z艂apa膰 delikatny smak bounty ;)
Usu艅I ja r贸wnie偶 wypr贸buj臋 :))) . My艣l臋, ze moja m艂odzie偶 doceni wyjmuj膮c w szkole z plecaka taka zdrow膮 przek膮sk臋!
OdpowiedzUsu艅Beatko - Twoja kuchnia jest doskona艂a - podejrzewam, 偶e Twoje batoniki wyjd膮 przepyszne :)
Usu艅Mam swoj膮 wersj臋 batonikow ale obiecuj臋 ze nast臋pnym razem wypr贸buj臋 twoje, rewelacyjnie si臋 prezentuj膮
OdpowiedzUsu艅dzi臋kuj臋 Angelika :* jestem r贸wnie偶 ciekawa Twojego przepisu na batoniki :)
Usu艅