Ogl膮daj膮c wczorajszy mecz polskiej reprezentacji nie mog艂am usiedzie膰 spokojnie. Tyle emocji w tak kr贸tkim czasie - to jednak zbyt wiele jak dla mnie. ... nawet druty mi nie pomaga艂y w odpr臋偶eniu. Przerwa przysz艂a jak zbawienie. Postanowi艂am wykorzysta膰 ten czas szykuj膮c jak膮艣 zdrow膮 przek膮sk臋 na nadchodz膮cy tydzie艅. Cha艂wa - mia艂am j膮 w g艂owie ju偶 od jakiego艣 czasu, a przepis, kt贸ry znalaz艂am na blogu „呕ycie zaczyna si臋 w kuchni” pasowa艂a idealnie.
W szafce kuchennej, na samej g贸rze, na ostatniej p贸艂ce, w ciemnym k膮cie - na sw贸j czas czeka艂a mieszanka pra偶onych pestek s艂onecznika i dyni. Nikt nie chcia艂 ich je艣膰. Wystarczy艂o 5 minut, aby sta艂y si臋 obiektem po偶膮dania Robak贸w. Spr贸bujcie :)
W szafce kuchennej, na samej g贸rze, na ostatniej p贸艂ce, w ciemnym k膮cie - na sw贸j czas czeka艂a mieszanka pra偶onych pestek s艂onecznika i dyni. Nikt nie chcia艂 ich je艣膰. Wystarczy艂o 5 minut, aby sta艂y si臋 obiektem po偶膮dania Robak贸w. Spr贸bujcie :)
Przepis w oryginale i inne inspiracje tutaj:
CO POTRZEBUJEMY
- upra偶one pestki s艂onecznika i dyni
- mi贸d
- mielony sezam - jakie艣 4 艂y偶ki
- siemi臋 lniane
DO DZIE艁A
Rozpocznij od zblendowania pestek. Nast臋pnie dodaj mi贸d oraz pozosta艂e sk艂adniki i dobrze wymieszaj. Wy艂贸偶 na form臋 i schowaj do lod贸wki na noc. Proste i jak偶e smaczne.
jedn膮 cz臋艣膰 masy cha艂wowej rozwa艂kowa艂am
a druga trafi艂a do foremki
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE
- eksperymentujcie z r贸偶nymi pestkami - w zale偶no艣ci od tego co lubi膮 domownicy
- mo偶ecie te偶 doda膰 nieco niezmielonych nasion (u mnie by艂o siemi臋)
- miodu powinno by膰 tyle, co 2/3 zmielonych nasion
Nonono wygl膮da wy艣mienicie 馃槏 馃槏 馃槏 dzi臋ki za notk臋 o mnie 馃槃
OdpowiedzUsu艅Angelika - ja dzi臋kuj臋 za super szybki i smaczny przepis :)
Usu艅oooo my艣l臋 ,偶e wykorzystam na Miko艂ajkowe 艂akocie "do buta" :)))
OdpowiedzUsu艅艣wietny pomys艂 :) chyba te偶 tak zrobi臋 ;)
Usu艅