pa藕dziernika 03, 2015

rzodkiewkowa... zupa






Kilka dni temu nasz艂a mnie ochota na jak膮艣 smaczn膮 zup臋. Przypomnia艂am sobie o zupie z rzodkiewki, kt贸rej ju偶 dawno dawno nie gotowa艂am. Ostatni raz ….. chyba jak by艂am w ci膮偶y. Przygotowa艂am j膮 troch臋 na czuja, bo przepis gdzie艣 si臋 schowa艂. Ostatecznie wysz艂a przepyszna i lekka - zupka rzodkiewkowa.

  





CO POTRZEBUJEMY:

p臋czek rzodkiewki
2 kostki warzywne
1-2 marchewki
kawa艂ek pora lub 1 cebula
2-3 艂y偶ki 艣mietany jogurtowej
czosnek
s贸l, pieprz
kozieradka i przyprawa do zupy jarzynowej
sok z cytryny
koperek


DO DZIE艁A:

Rzodkiewk臋 myjemy dok艂adnie wraz z naci膮. Kuleczki siekamy w plasterki, na膰 siekamy drobniutko jak pietruszk臋. Marchewk臋 艣cieramy na grubych oczkach. Por siekamy w talarki. Wszystkie warzywa wk艂adamy do garnka i zalewamy nieco wi臋cej ni偶 1 l wody. Wrzucamy kostki roso艂owe. Gotujemy pod przykryciem oko艂o 15 minut.
Po tym czasie warzywa b臋d膮 mi臋kkie. 艢mietan臋 mieszamy z kilkoma 艂y偶kami zupy, aby si臋 zachartowa艂a i dodajemy do gotuj膮cej si臋 rzodkiewkowej. Wyciskamy ma艂y z膮bek czosnku. Wsypujemy kilka ziaren kozieradki, posiakany koperek i przyprawa do jarzynowej. Doprawiamy sol膮 i pieprzem, sokiem z cytryny.

Smacznego!



DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- u偶ywaj kostek roso艂owych bez oleju palmowego 

- zup臋 mo偶na podawa膰 z chlebem lub z jajkiem na twardo


 moje ulubione kostki roso艂owe 



przygotowanie



馃嵈 voila 馃嵈






4 komentarze :

  1. U ciebie jak zawsze pysznie;) Nie jad艂am jeszcze takiej zupki...

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. dzi臋kuj臋 馃槝 jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu

      Usu艅
  2. Dla mnie to tez co艣 zupe艂nie nowego ! A teraz na jesienne wieczory ciep艂a zupa zawsze w cenie :)))

    OdpowiedzUsu艅
  3. by艂am pewna,偶e co艣 a'la ch艂odnik b臋dzie-na zimno zupka,a tu prosz臋 :) jutro wypr贸buj臋;zupka w 15 min to co艣 dla mnie :)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger