Kilka dni temu nasz艂a mnie ochota na jak膮艣 smaczn膮 zup臋. Przypomnia艂am sobie o zupie z rzodkiewki, kt贸rej ju偶 dawno dawno nie gotowa艂am. Ostatni raz ….. chyba jak by艂am w ci膮偶y. Przygotowa艂am j膮 troch臋 na czuja, bo przepis gdzie艣 si臋 schowa艂. Ostatecznie wysz艂a przepyszna i lekka - zupka rzodkiewkowa.
CO POTRZEBUJEMY:
p臋czek rzodkiewki
2 kostki warzywne
1-2 marchewki
kawa艂ek pora lub 1 cebula
2-3 艂y偶ki 艣mietany jogurtowej
czosnek
s贸l, pieprz
kozieradka i przyprawa do zupy jarzynowej
sok z cytryny
koperek
DO DZIE艁A:
Rzodkiewk臋 myjemy dok艂adnie wraz z naci膮. Kuleczki siekamy w plasterki, na膰 siekamy drobniutko jak pietruszk臋. Marchewk臋 艣cieramy na grubych oczkach. Por siekamy w talarki. Wszystkie warzywa wk艂adamy do garnka i zalewamy nieco wi臋cej ni偶 1 l wody. Wrzucamy kostki roso艂owe. Gotujemy pod przykryciem oko艂o 15 minut.
Po tym czasie warzywa b臋d膮 mi臋kkie. 艢mietan臋 mieszamy z kilkoma 艂y偶kami zupy, aby si臋 zachartowa艂a i dodajemy do gotuj膮cej si臋 rzodkiewkowej. Wyciskamy ma艂y z膮bek czosnku. Wsypujemy kilka ziaren kozieradki, posiakany koperek i przyprawa do jarzynowej. Doprawiamy sol膮 i pieprzem, sokiem z cytryny.
Smacznego!
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- u偶ywaj kostek roso艂owych bez oleju palmowego
- zup臋 mo偶na podawa膰 z chlebem lub z jajkiem na twardo
moje ulubione kostki roso艂owe
przygotowanie
馃嵈 voila 馃嵈
U ciebie jak zawsze pysznie;) Nie jad艂am jeszcze takiej zupki...
OdpowiedzUsu艅dzi臋kuj臋 馃槝 jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu
Usu艅Dla mnie to tez co艣 zupe艂nie nowego ! A teraz na jesienne wieczory ciep艂a zupa zawsze w cenie :)))
OdpowiedzUsu艅by艂am pewna,偶e co艣 a'la ch艂odnik b臋dzie-na zimno zupka,a tu prosz臋 :) jutro wypr贸buj臋;zupka w 15 min to co艣 dla mnie :)
OdpowiedzUsu艅