pa藕dziernika 13, 2015

papryka





Same s艂odko艣ci u mnie na blogu, dlatego postanowi艂am dzisiaj pokaza膰 Wam co艣 odmiennego, bardziej wykwintnego w smaku. Przygotowanie pasty paprykowej jest bajecznie proste.
Mo偶na j膮 przyrz膮dzi膰 po prostu przy "okazji" szykowania obiadu w piecu. Papryka zosta艂a przywieziona z okolic Ostrowii Mazowieckiej. Zakupi艂am j膮 od pewnej sympatycznej Pani, kt贸ra zapewnia艂a, 偶e jej s艂odycz jest nieska偶ona 偶adnym opryskiem. Smak papryczki jest faktycznie bajeczny. Gotowa pasta ma intensywnie czerwony kolor i r贸wnie intensywny smak. Smak s艂odkiego ko艅ca lata.
Zastosowa艅 pasty paprykowej jest wiele. U nas stanowi dodatek do kanapek albo do mi臋sa czy obiadu. Tak na prawd臋 mo偶e by膰 te偶 艣wietn膮 baz膮 do zupy czy sosu. 


CO POTRZEBUJEMY:
tylko czerwon膮 papryk臋 - w ilo艣ci kt贸ra nam odpowiada







DO DZIE艁A
Umyj papryk臋 i wy艂贸偶 na blasze. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W艂贸偶 papryk臋 na 45-60 minut. Sprawdzaj papryk臋 i je艣li sk贸ra b臋dzie czarna, obr贸膰 j膮 na drug膮 stron臋. Gdy wyjmiesz papryk臋 z pieca - w艂贸偶 j膮 do torebki lub plastikowego worka. Zamknij, a偶 do ostygni臋cia. Dzi臋ki temu zabiegowi sk贸ra b臋dzie 艂atwiej schodzi膰. Gdy papryki b臋d膮 ju偶 obrane, zmiksuj je i dopraw wg uznania. Papryka posiada sw贸j charakterystyczny smak, dlatego doprawiam j膮 tylko sol膮.
Niekt贸rzy chc膮c przechowa膰 d艂u偶ej papryk臋 - nie miksuj膮 jej, a zalewaj膮 gor膮cym olejem z przyprawami. Tak przygotowane weki - mo偶na przechowywa膰 kilka jak nie kilkana艣cie tygodni - w lod贸wce.








Propozycje podania:







4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Dok艂adnie 馃槈馃憣馃徎馃構

      Usu艅
    2. Ja uwielbiam zup臋 paprykowo pomidorow膮 :) Na pewno taka papryka jest lepsza do niej ni偶 艣wie偶a. Musz臋 koniecznie spr贸bowa膰.

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger