Poprosi艂am Pana Robaka, aby zakupi艂 dla mnie jab艂ka. Dosta艂am pi臋kne z艂ote renety. Te akurat jab艂ka wed艂ug mnie s膮 najlepsze do przyrz膮dzania da艅 na ciep艂o - dlatego przygotowa艂am pieczone jab艂ka. A 偶e du偶o by艂o jeszcze miejsca w piekarniku - szybciutko ukr臋ci艂am ciasteczka dyniowe. Jab艂ka znikn臋艂y od razu. Ciasteczka w臋druj膮 do 艣niadani贸wki, a i my z Panem Robakiem przek膮szamy je na II 艣niadanie. Najsmaczniejsze s膮 z 艂y偶k膮 ulubionej marmolady do czarnej kawy. Czuj臋, 偶e nast臋pnym razem upiek臋 po艂ow臋 z gruszkowym d偶emem...
Przepis na jab艂uszka:
Wykr贸j z jab艂ka 艣rodek i nadziej jab艂uszka. U mnie jedno jab艂ko zawiera艂o domow膮 cha艂w臋 (przepis tu: klik), a drugie wype艂ni艂am suszonymi morelami, pestkami z dyni i s艂onecznika oraz suszon膮 porzeczk膮. Delikatnie podla艂am miodem akacjowym z pasieki mojego Taty. Wy mo偶ecie nape艂ni膰 czym lubicie - mog膮 to by膰 d偶emy, powid艂a, pestki r贸偶nej ma艣ci czy suszone owoce.
Zapiekaj, a偶 do uzyskania pop臋kanej sk贸rki na jab艂uszkach w temperaturze 180 stopni.
Przepis na ciasteczka z dyni z amarantusem:
CO POTRZEBUJEMY:
- szklanka kremu z dyni
- szklanka mas艂a orzechowego
- 2/3 szklanki p艂atk贸w owsianych
- 1/3 szklanki zmielonego sezamu
- preparowany amarantus (ja m贸wi臋 na to "dmuchany" - tak jak kiedy艣 by艂 "dmuchany ry偶", z kt贸rego robi艂o si臋 szyszki)
- syrop z agawy (do smaku)
- 艂y偶ka pestek z dyni
- cynamon
- szczypta soli
- 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
DO DZIE艁A
Krem z dyni i mas艂o orzechowe po艂膮cz na jednolit膮 mas臋. Dodaj jajka, a nast臋pnie pozosta艂e suche sk艂adniki. Zagnie膰 ciasto i formuj ma艂e kuleczki - oko艂o 2-3 cm 艣rednicy. Kuleczki obtaczaj w amarantusie i uk艂adaj na wy艂o偶onej papierem do pieczenia blaszce. Teraz wystarczy, 偶e je sp艂aszczysz - tworz膮c okr膮g艂e ciasteczka grubo艣ci oko艂o 1 cm. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz