Jak dla mnie słodycze typu batoniki, wafelki czekolady czy cukierki mogą nie istnieć. Nawet powieka mi nie drgnie w sklepie, gdy stoję przy kasie i widzę wszystkie te słodkości krzyczące „weź mnie”. Ale za to wystarczy, że wejdę do cukierni… pączki uśmiechają się do mnie szeroko, bezy puszczają oczko, że nie wspomnę o drożdżówkach….Najlepsze drożdżówki - moim zdaniem - są nad morzem. Prawdziwe "szneki z glancem". Miękka i słodka drożdżowa buła, z lekko chrupiącym kruszonem i aż białym od słodyczy lukrem. Wiem! Głowa mówi - jakie to niezdrowe….ale ta sama głowa patrzy na bułeczkę i pojawia się myśl ”… mhhhhmmmmm :) :) :)”
Zaczęłam więc poszukiwanie jakiegoś zamiennika. Buszowałam w necie - ale jednak bez skutku. Dlatego postanowiłam trochę zaimprowizować. Wybrałam do bułeczek nadzienie serowe, a z szafki wyskoczyła mąka bezglutenowa. I tak powstały alternatywne drożdżówki. W planach na następne pieczenie są bułeczki z dżemem gruszkowym. Przepis na dżem podawałam tu: klik
Jeszcze chodzi mi po głowie drożdżówka z budyniem …. to będzie coś!
CO POTRZEBUJEMY:
składniki na ciasto:
szklanka mąki (u mnie bezglutenowa)
szklanka mleka (może być roślinne)
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżki ksylitolu
opakowanie suchych drożdży
składniki na nadzienie:
opakowanie chudego twarogu
żółtko
białko
4 łyżki ksylitolu
esencja waniliowa
DO DZIEŁA:
Zacznij od roztopienia masła w rondelku. Odstaw roztopione masło z ognia i dodaj pół szklanki mleka. Zamieszaj i pozostaw, aby wystygło. Teraz zabieramy się za przygotowanie ciasta. Do miski wsyp mąkę, drożdże i zamieszaj suche składniki. Zalej drugą połową mleka i dodaj jajko. Wymieszaj. Dodaj wystudzone masło z rondelka i znów dokładnie zamieszaj. Ja użyłam miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką.
Kiedy ciasto będzie sobie rosło, wymieszaj twaróg z żółtkiem oraz z ksylitolem. Białko ubij na sztywno.
Po 30 minutach odrywaj po kawałku ciasta i formuj płaskie placuszki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą bułeczkę nakładaj łyżkę serowego nadzienia. Drożdżówkę posmaruj pianą z białek.
Piecz 20 minut w nagrzanym piekarniku - 180 stopni - góra/dół.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- aby dobrze formowało się bułeczki - przed oderwaniem każdego kawałka zanurz dłonie w zimnej wodzie - dzięki temu ciasto nie będzie kleić Ci się do rąk
- mąkę bezglutenową można zastąpić oczywiście zwykłą mąką pszenną - bułeczki będą wówczas bardziej pulchne, ale też będą bardziej kaloryczne
- z nadzieniem można kombinować - tak jak pisałam wyżej, następne w kolejce będzie nadzienie owocowe
- drożdżówki to dobry pomysł na drugie śniadanie do szkoły
smakowicie sie prezentują ;p
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
Usuńwpadam na takie drożdżówki, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzapraszam ;)
Usuń