Do tego ciacha przymierza艂am si臋 ju偶 kilka razy. Ostatecznie postanowi艂am je upiec na spotkanie rob贸tkowe. Le艣ny Mech - tak si臋 nazywa i m贸wi sam za siebie. Robi wra偶enie i wbrew pozorom smakuje s艂odycz膮 a nie szpinakiem. Szpinak daje mu tylko kolor. Je艣li chcecie kogo艣 zaskoczy膰 albo zrobi膰 extra ciasto na urodziny swoich dzieci - polecam gor膮co Le艣ny Mech. Jest proste w przygotowaniu i bardzo efektowne. Na pewno zda egzamin.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
opakowanie mro偶onego rozdrobnionego szpinaku
1 1/4 szklanki cukru
1 1/3 szklanki oleju
3 jajka
2 szklanki m膮ki krupczatki
3 艂y偶eczki proszku do pieczenia
sk艂adniki na krem:
300 ml 艣mietanki 36%
2 艣mietanfixy
olejek waniliowy
1 艂y偶ka cukru pudru
DO DZIE艁A
Szpinak nale偶y rozmrozi膰 i ods膮czy膰 na sitku. Nast臋pnie zblenduj go na g艂adk膮 mas臋. Bia艂ka ubij na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj kolejno po 偶贸艂tku, a nast臋pnie po 艂y偶ce sto艂owej oleju. Dalej na przemian m膮k臋 z proszkiem do pieczenia i szpinak. Ca艂o艣膰 powinna by膰 dok艂adnie wymieszana. Tortownic臋 posmaruj lub wy艂贸偶 papierem do pieczenia i wlej ciasto do formy. Wstaw do nagrzanego pieca.
Le艣ny mech piecz przez godzin臋 w temperaturze 180 stopni.
Krem przygotuj ze sch艂odzonej 艣mietanki. Ubijaj j膮 przez kilka minut po czym dodaj 艣mietanfixy z cukrem i esencj膮 waniliow膮. W艂贸偶 do lod贸wki.
Gdy ciasto przestygnie - zetnij g贸rk臋 i pokrusz j膮 do miski. Polecam po prostu zetrze膰 na tarce. Na ciasto wy艂贸偶 krem, a na krem wysyp okruszki i na g贸r臋 posyp ziarenkami granata. Lekko je doci艣nij, aby nie spada艂y. I gotowe!
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
Pi臋knie wysz艂o ciacho :) Kolory s膮 zachwycaj膮ce !
OdpowiedzUsu艅Ciasto jest niezwykle efektowne :D
OdpowiedzUsu艅to prawda :) warto je zaserwowa膰 gdy chcemy zrobi膰 na kim艣 wra偶enie ;)
Usu艅