Od dzisiaj rozpoczynam tematyk臋 typowo 艣wi膮teczn膮. W grudniu b臋d臋 Wam serwowa膰 przepisy na ciasteczka i dania typowo bo偶onarodzeniowe. Rozpoczynam na s艂odko od pierniczk贸w. W tym roku przygotowa艂am je nieco inaczej. U偶y艂am m膮ki gryczanej - kt贸ra jest „trudna” do okie艂znania. Mog臋 艣mia艂o powiedzie膰, 偶e te pierniczki s膮 bardzo wymagaj膮ce - ale za to efekt wynagradza trudy pierniczenia ;) M膮ka gryczana powoduje, 偶e ciasto nie jest jednolite, ci臋偶ko si臋 je wa艂kuje, poniewa偶 drze si臋 na kawa艂ki. Musimy uzbroi膰 si臋 w cierpliwo艣膰 i spok贸j podchodz膮c do tego przepisu. Je艣li tak zrobimy - otrzymamy super chrupi膮ce pierniczki.
Pierniczki Robak贸w le偶akuj膮 teraz w pude艂eczkach - od oko艂o 2 tygodni. Za tydzie艅 b臋dzie lukrowanie i ozdabianie. Czyli to co tygryski lubi膮 najbardziej.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 szklanka m膮ki gryczanej
- 1 szklanka m膮ki krupczatki
- 1/3 szklanki m膮ki pszennej
- 1/2 szklanki cukru br膮zowego
- 1/3 szklanki miodu
- 5 艂y偶ek mas艂a
- 1 jajko
- 1 艂y偶eczka sody
- imbir, cynamon i pieprz
DO DZIE艁A:
Wszystkie rodzaje m膮ki, imbir, cynamon i pieprz oraz sod臋 wymieszaj dok艂adnie. Dodaj cukier oraz lej膮cy mi贸d i mi臋ciutkie mas艂o. Po艂膮cz wszystko razem na jednolit膮 mas臋. Je艣li ciasto b臋dzie klej膮ce podsypuj tylko m膮k膮 pszenn膮 i wyrabiaj do momentu a偶 b臋dzie odchodzi膰 od r臋ki. Teraz tylko pozostaje wa艂kowa膰 po kawa艂ku i wycina膰 ulubione 艣wi膮teczne kszta艂ty. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE
- gdy pierniczki wystygn膮 schowaj je na 2 - 3 tygodnie do pude艂eczka
- je艣li nie lubisz twardych pierniczk贸w - zanim schowasz je do pude艂eczka w艂贸偶 je do woreczka foliowego - to gwarantuje, 偶e b臋d膮 kruche
- innym sposobem na to, aby pierniczki nie by艂y twarde jest dorzucenie do pude艂ka kilku plasterk贸w jab艂ka
ach musz臋 te偶 w ko艅cu zacz膮膰 to ca艂e pierniczenie z piernikami! :)
OdpowiedzUsu艅koniecznie :) u na szykuje si臋 teraz dekorowanie - to dopiero b臋dzie szale艅stwo ;)
Usu艅Wszyscy ju偶 piek膮 pierniczki, a ja w proszku :O Ale Twoje s膮 super, dla ka偶dego co艣 dobrego :D
OdpowiedzUsu艅dzi臋kuj臋 :)
Usu艅...zamkn臋艂am je specjalnie w szczelnym pude艂eczku ... s膮 tak smaczne, 偶e wyjad艂abym wszystkie i na 艣wi臋ta zosta艂yby tylko okruszki ;)
Mo偶e kiedy艣 wypr贸buj臋 twoj przepis bo kusi mnie ta maka gryczana ale jest jeden problem - nie mam cierpliwo艣ci 馃槂
OdpowiedzUsu艅馃槀馃槀馃槀
Usu艅