listopada 19, 2015

sushi








Tak dawno nie jedli艣my sushi, 偶e postanowi艂am je zrobi膰 na obiad. Robaczek zaofiarowa艂 sw膮 pomoc, wi臋c pewnego pi臋knego dnia, a dok艂adnie pewnej pi臋knej soboty, zrobili艣my zakupu w naszym ulubionym sklepiku rybnym i zabrali艣my si臋 rodzinnie do przygotowania sushi. Naczyta艂am si臋 r贸偶nych opinii na temat jedzenia surowych ryb, dlatego sushi przygotowujemy z ryb w臋dzonych oraz paluszk贸w surimi. Do tego koniecznie warzywa. U nas przede wszystkim og贸rek zielony, avocado, szczypior i rzodkiewki. Je艣li lubicie to r贸wnie偶 b臋dzie potrzebny serek. Wi臋kszo艣膰 znajomych susho偶erc贸w dodaje 艣mietankowy serek Philadelfia. Jednak jego sk艂ad mnie osobi艣cie odstrasza i wol臋 u偶y膰 Bielucha. Z profesjonalnych sk艂adnik贸w to ry偶 do sushi, nori, wasabi, ocet ry偶owy i sos sojowy jasny. Wi臋kszo艣膰 sk艂adnik贸w kupuj臋 w sklepiku azjatyckim przy restauracji Shilla w Centrum Handlowym Land. Je艣li jeste艣cie z Warszawy - polecam zakupy w艂a艣nie tam. Jest bardzo szeroki wyb贸r, nie tylko produkt贸w potrzebnych do sushi :) Lubi臋 te偶 ich chi艅skie piero偶ki i herbat臋 ja艣minow膮. Z kolei w marketach typu Leclerc mo偶na dosta膰 zestaw na raz, kt贸ry wystarczy do jednorazowej przygody z sushi, bez kupowania wi臋kszych ilo艣ci.




Je艣li chodzi natomiast o sushi „knajpiane” - to najbardziej smakuje nam to serwowane w „Zushi Point” na Ursynowie i to miejsce polecam.






CO POTRZEBUJEMY:
  • nori (czyli jadalne wodorosty)
  • ry偶 do sushi (1 szklanka)
  • ocet ry偶owy
  • cukier i s贸l
  • ryby, owoce morza i warzywa (wg uznania)
  • 艣mietankowy serek
  • wasabi (japo艅ski chrzan)
  • mata do zawijania sushi


DO DZIE艁A:
Na pocz膮tku nale偶y zaj膮膰 si臋 ry偶em. Szklank臋 ry偶u wsyp na sito i dok艂adnie przep艂ucz w zimnej wodzie. Umyty ry偶 prze艂贸偶 do garnka i zalej zimn膮 wod膮 - troch臋 wi臋cej ni偶 szklanka. Przykryj garnek i gotuj. Od momentu zagotowania si臋 - trzymaj na ogniu oko艂o 10 minut. Potem wy艂膮cz i odstaw ry偶 na 10 minut np. pod ko艂dr臋 lub koc. 
W tym czasie do niewielkiego garnka wlej 2 艂y偶ki sto艂owe octu i rozpu艣膰 w nim 1,5 艂y偶ki cukru i       1 ma艂膮 艂y偶eczk臋 soli. Wa偶ne, aby nie doprowadzi膰 do zagotowania si臋 octu. Dodaj do ugotowanego ry偶u i delikatnie przemieszaj. Pozostaw do wystygni臋cia. Ry偶 musi by膰 zimny, aby rozpocz膮膰 „rollowanie”. W przeciwnym razie nori zrobi si臋 gumowate.
Nadszed艂 czas na warzywa. Wszystkie kt贸re chcesz doda膰 do sushi - umyj dok艂adnie i pokr贸j w paseczki. Gdy upewnisz si臋, 偶e ry偶 wystyg艂 - przyst膮p do dzie艂a :) Nalej do miski zimnej wody - pos艂u偶y Ci do maczania r膮k przy nak艂adaniu ry偶u, aby nie klei艂 si臋. Roz艂贸偶 mat臋, po艂贸偶 na niej foli臋 a nast臋pnie nori. Ry偶 nak艂adaj na ok. po艂owie powierzchni nori. Na ry偶u uk艂adaj warzywa oraz posmaruj ry偶 serkiem i wasabi. Ja robi臋 to palcem :) Zagnij nori tak, aby nakry膰 nadzienie, doci艣nij mat臋 i zaciskaj膮c powoli roluj sushi, aby sklei艂o si臋. Proponuj臋 tu偶 przed zawini臋ciem posmarowa膰 ko艅c贸wk臋 nori wod膮 - dzi臋ki temu rolka 艂adnie si臋 skleja. Po przygotowaniu wszystkich rolek, we藕 ostry n贸偶 (bez z膮bk贸w) i pokr贸j rolki na maki. 

Podawaj z dodatkami przygotowanymi w miseczkach:
  • miseczka z sosem sojowym
  • miseczka z imbirem
  • miseczka z wasabi
Mo偶na je艣膰 pa艂eczkami lub palcami ;)
Smacznego!





DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • je艣li podejmiecie si臋 przygotowania sushi w domu - zarezerwujcie sobie oko艂o 2 godziny na przygotowanie
  • do sushi warto zaparzy膰 herbatk臋 ja艣minow膮 - tak jak to zwykli robi膰 Japo艅czycy
  • przy klejeniu rolek uwa偶ajcie, aby za bardzo nie namoczy膰 nori - je艣li tak si臋 stanie - zrobi si臋 gumowate














4 komentarze :

  1. Pi臋knie to wygl膮da! Te偶 zbieram si臋 do zrobienia sama, mo偶e wreszcie znajd臋 czas... Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. fajna sprawa z rollowaniem - ale warto! dobrze te偶 mie膰 pomocnika , bo troch臋 czasu potrzeba do efektu ko艅cowego ;)

      Usu艅
  2. Uwielbiam sama robi膰 sushi - ile daje frajdy :) A dodatkowo to fajna uczta dla domownik贸w na sobotni wiecz贸r. Ja i m膮偶 mamy ma艂膮 tradycj臋 - zawsze robimy razem tak膮 sushi uczt臋 w Walentynki :)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger