Dzisiaj proponuj臋 kolejny wpis z serii przygotowania do 艣wi膮t. Prosty i szybki przepis na dodatek do mi臋s. Nie wiem jak u Was, ale 膰wik艂a kojarzy mi si臋 ze 艣wi臋tami. W Wigili臋 kr贸luj膮 potrawy jarskie, ale zaraz nast臋pnego dnia na st贸艂 wje偶d偶aj膮 w臋dliny. I w艂a艣nie po艂膮czenie swojskiej w臋dliny i 膰wik艂y domowej roboty - to jeden ze smak贸w moich 艣wi膮t.
Warto przygotowa膰 j膮 na tydzie艅 przed Bo偶ym Narodzeniem, aby smaki si臋 przegryz艂y.
CO POTRZEBUJEMY:
- 5-6 dorodnych buraczk贸w
- s艂oik ostrego chrzanu
- s贸l, cukier i sok z cytryny
DO DZIE艁A:
Buraczki dobrze wyszoruj w zimnej wodzie. Pokr贸j w grube plastry i u艂贸偶 je na blaszce. Posmaruj oliw膮 i wstaw do pieca na godzin臋 - temperatura 180 stopni. Po godzinie sprawd藕 czy s膮 ju偶 mi臋kkie. Gdy buraki wystygn膮 nale偶y je zetrze膰 na tarce. Je艣li zrobisz to na bardzo drobnych oczkach - 膰wik艂a b臋dzie mia艂a wi臋cej soku. Do startych buraczk贸w dodaj chrzan. Wymieszaj i nast臋pnie przypraw wg uznania - sol膮, pieprzem i sokiem z cytryny.
SMACZNEGO :)
Ja to kochaniutka sama jeszcze chrzan ucieram :)
OdpowiedzUsu艅podziwiam :D
Usu艅Sw贸j chrzan najlepszy, u mnie te偶 zawsze sw贸j ale te艣ciowa zawsze prezencik robi 馃槂
OdpowiedzUsu艅ja mam traum臋 z dzieci艅stwa - jak pow膮cha艂am kiedy艣 艣wie偶o tarty chrzan to my艣la艂am, 偶e padn臋 na miejscu 馃槀馃槀馃槀
Usu艅Pycha ! Taki must have na 艣wi膮tecznym stole :D
OdpowiedzUsu艅Super przepis :-)
OdpowiedzUsu艅Dziekuje 馃槉
OdpowiedzUsu艅