Je艣li macie ju偶 pierniczki na 艣wi臋ta upieczcie jeszcze wspaniale korzenne Ginger Snapsy. Przepis jest prosty i co wa偶ne "na szklanki". Nie trzeba si臋 bawi膰 w wa偶enie sk艂adnik贸w - tylko miesza膰, kr臋ci膰, piec i w膮cha膰 te 艣wi膮teczne zapachy. A za kilka dni - rozpocz膮膰 ich 艣wi膮teczn膮 konsumpcj臋. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj: POLKA DOT
Je艣li zdecydujecie si臋 na pieczenie Ginger Snaps贸w na pewno nie po偶a艂ujecie. W ubieg艂ym roku zjedli艣my je "go艂e", ale w tym roku szykuje si臋 prawdziwa rozpusta. Zosta艂y oblane mleczn膮 czekolad膮 i nadziane dodatkowo czekoladowymi dropsami. 馃檲馃檳馃檴Dlatego po 艣wi臋tach oczekujcie na dietetyczne wpisy...
CO POTRZEBUJEMY:
- sk艂adniki mokre:
- jajo
- 1 szklanka cukru (u偶y艂am ksylitolu)
- 150 g mas艂a
- 1/2 szklanki melasy (u偶y艂am miodu)
- sk艂adniki suche:
- 2 szklanki m膮ki
- 2 艂y偶eczki cynamonu
- 1 艂y偶eczka sody
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka mielonego imbiru
- 1 艂y偶eczka przyprawy do piernika
- 1/2 艂y偶eczki soli
- opcjonalnie czekoladowe dropsy
DO DZIE艁A:
- Wszystkie sk艂adniki musisz podzieli膰 na suche i mokre. To co suche wrzucasz do jednej miski, a to co mokre drugiej.
- Ale …. najpierw idzie mas艂o i cukier. Utrzyj je porz膮dnie na puszek. Potem dodaj melas臋 i jajo.
- Do tej cudnie s艂odkiej masy dodawaj powoli sk艂adniki suche z pierwszej miski i dorzu膰 czekoladowe dropsy (je艣li lubisz) :) Mam nadziej臋, 偶e Was nie zakr臋ci艂am z tymi miskami , bo przepis jest mega prosty.
- Gdy wszystko si臋 艂adnie po艂膮czy - zawi艅 ciasto foli膮 i wstaw do lod贸wki. Chyba, 偶e jednak zima przyjdzie i za oknem b臋dzie temperatura na minusie, to po prostu wystaw ciasto na balkon. Warto, aby si臋 tak ch艂odzi艂o przez godzink臋.
- Przygotuj sobie blaszki, wy艂贸偶 je papierem do pieczenia. A po godzinie wyci膮gnij ciasto i formuj z niego kuleczki. Polka Dot proponuje, aby mia艂y jakie艣 3 cm 艣rednicy i tak nale偶y faktycznie zrobi膰. Ciasteczka rozrastaj膮 si臋 w piekarniku w prawdziwe ciacha. Nale偶y o tym pami臋ta膰 i zostawi膰 miejsce tym s艂odkim potworom, aby mia艂y gdzie rosn膮膰.
- Pieczenie jest bardzo wa偶ne w ca艂ym procesie produkcji snaps贸w - temperatura 180 stopni i 12 minut w piecu. Ani kr贸cej ani d艂u偶ej. Dzi臋ki temu z zewn膮trz ciasteczka b臋d膮 pop臋kane i chrupi膮ce, a w 艣rodku zachowaj膮 mi臋kk膮 niespodziank臋.
- Ja zamiast cukru u偶y艂am ksylitolu Santini klik, a zamiast melasy - miodu mojego Taty :)
Pyszne i na szybko, czyli to co lubi臋 robi膰 na ostatni膮 chwil臋 :P :)
OdpowiedzUsu艅je艣li zdecydujesz si臋 na upieczenie gingerk贸w - zakochasz si臋 w nich :D i stan膮 si臋 obowi膮zkowymi ciachami na 艣wi臋ta :)
Usu艅a czy wyjd膮 z m膮ki bezglutenowej?
Usu艅podejrzewam, 偶e si臋 uda :) musisz po prostu spr贸bowa膰, ja bym przetestowa艂a jak膮艣 gotow膮 m膮k臋 bezglutenow膮. Czasami zaopatruj臋 si臋 w sklepie internetowym Margitta
Usu艅http://sklep.margita-bezglutenowo.pl/index.php?main_page=index&cPath=68&zenid=76dd622ac3a0ae236384a361b4aa81d6
Usu艅Pi臋knie ozdobione ciasteczka <3 艣wi臋ta tu偶 tu偶 :D
OdpowiedzUsu艅dzi臋kuj臋 :) uwielbiam Bo偶e Narodzenie i nie mog臋 si臋 ju偶 doczeka膰 w tym roku <3
Usu艅