stycznia 01, 2016

ma艣lane bu艂eczki orkiszowe z lawend膮



Gdy zobaczy艂am w sklepie lawend臋, pomy艣la艂am, 偶e mo偶e by膰 ciekawym dodatkiem do mojego kolejnego wypieku. Sama w sobie kojarzy mi si臋 z myd艂em i 艣rodkami na odstraszanie moli. A jednak! Na opakowaniu widnieje informacja, 偶e jest szczeg贸lnie polecana do ciast i deser贸w.  艢wietnie komponuje si臋 na przyk艂ad z wanili膮, karmelem, miodem czy bia艂膮 czekolad膮. Najpierw pomy艣la艂am, 偶e przygotuj臋 ciasteczka jaglane, ale poniewa偶 od jakiego艣 czasu my艣l臋 o upieczeniu swojskiego chleba - posz艂am w艂a艣nie w t膮 stron臋. Postanowi艂am upiec na noworoczne 艣niadanie ma艣lane bu艂eczki orkiszowe z dodatkiem lawendy. Lawenda przy艣piesza przemian臋 materii i u艂atwia trawienie - co po okresie wzmo偶onej konsumpcji 艣wi膮tecznej - jest szczeg贸lnie wskazane… ;)

CO POTRZEBUJEMY:
  • 650 g m膮ki orkiszowej razowej
  • paczuszk臋 sypkich dro偶d偶y (7g)
  • 350 ml mleka
  • 7 艂y偶ek br膮zowego cukru trzcinowego + 3 艂y偶ki do posypania
  • 80 g mas艂a
  • szczypta soli
  • bia艂ko
  • lawenda (polecam t膮 sprawdzon膮 przeze mnie - klik )


DO DZIE艁A:

  1. Rozpu艣膰 mas艂o w rondelku. Mleko podgrzej, aby by艂o lekko ciep艂e. Suche sk艂adniki tj. m膮k臋, dro偶d偶e, cukier, s贸l i 艂y偶k臋 lawendy wymieszaj w misce. Wlewaj na przemian mase艂ko i mleko zarabiaj膮c ciasto 艂y偶k膮. Gdy si臋 sko艅cz膮 wyrabiaj ciasto r臋k膮, aby by艂o elastyczne i odchodzi艂o od r臋ki. 
  2. Przykryj 艣ciereczk膮 ciasto i odstaw na godzin臋 w ciep艂e miejsce, aby wyros艂o. 
  3. Po tym czasie wy艂贸偶 blach臋 papierem lub foli膮 aluminiow膮. Nat艂uszczon膮 r臋k膮 formuj bu艂eczki i zn贸w przykryj 艣ciereczk膮 i daj im urosn膮膰. Wystarczy oko艂o 30-40 minut. 
  4. Potem posmaruj bu艂eczki bia艂kiem, posyp cukrem oraz odrobin膮 lawendy. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 17-20 minut.
THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. W naczyniu rozpu艣膰 mas艂o - czas 2 minuty / temperatura 80 / obroty 2. Dolej mleko i ustaw czas 2 minuty / temperatura 40 / obroty 2.
  2. Dodaj suche sk艂adniki tj.: m膮k臋, dro偶d偶e, cukier, s贸l i 艂y偶k臋 lawendy. Ustaw 3 minuty / INTERWA艁. Ciasto pozostaw w naczyniu na godzin臋, aby wyros艂o.
  3. Po tym czasie wy艂贸偶 blach臋 papierem lub foli膮 aluminiow膮. Nat艂uszczon膮 r臋k膮 formuj bu艂eczki i zn贸w przykryj 艣ciereczk膮 i daj im urosn膮膰. Wystarczy oko艂o 30-40 minut. 
  4. Potem posmaruj bu艂eczki bia艂kiem, posyp cukrem oraz odrobin膮 lawendy. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 17-20 minut.










DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Je艣li b臋dziecie piec na folii aluminiowej, pami臋tajcie, aby p臋dzelkiem rozprowadzi膰 na niej kilka kropli oleju. Dzi臋ki temu sreberko nie przyklei si臋 za bardzo do bu艂eczki.
  • z porcji wychodzi oko艂o 10-12 bu艂eczek
  • najlepiej smakuj膮 z mas艂em i d偶emem
  • zach臋cam do odwiedzenia sklepu EcoBlik- osobi艣cie jestem zakochana w ich produktach. Kawa, kt贸r膮 ostatnio Wam prezentowa艂am (parzona kawa) by艂a fantastyczna. A przyprawy i zio艂a, kt贸re w艂a艣nie mam w kuchni - nie do艣膰, 偶e pi臋knie wygl膮daj膮 i pachn膮 - to do tego s膮 bardzo dobrej jako艣ci i w przyst臋pnej cenie.







8 komentarzy :

  1. Te偶 mam taki zapas lawendy.. i nawet si臋 zastanawia艂am jak j膮 wykorzysta膰 w kuchni opr贸cz herbaty :-)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dosta艂am pod choink臋 bia艂a czekolad臋 z bor贸wkami. Tak sobie my艣le, 偶e mozna by by艂o zrobic czekolad臋 z lawend膮 馃槉馃挋馃挭馃徎

      Usu艅
  2. Musza by膰 pyszne :) W towarzystwie kawki do 艣niadanka... mniam :}

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzis zjad艂am na sniadanie t膮 bu艂eczk臋 z mas艂em i d偶emem - bezwstydnie powiem 偶e to b臋dzie m贸j 艣niadaniowy hit 馃構馃榿馃槣

      Usu艅
  3. Dzi艣 sobota wiec u mnie b臋d膮 tradycyjne dro偶d偶owe z domowym d偶emem z truskawek (ju偶 tylko taki zosta艂, reszta 'wysz艂a') ale trzymam za s艂owo na obiecane lawendowe jak si臋 spotkamy :)))

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. oczywi艣cie! nie wycofuj臋 si臋 z danego s艂owa 馃槂 a Twoje d偶emy .... mhmmmm - nie dziwi臋 si臋, 偶e znikaj膮 馃槝

      Usu艅
    2. Ostatecznie by艂y nale艣niki, ale dla Tosi musia艂am kupi膰 z czarnej porzeczki, bo ani z jab艂ek ani z truskawek nie lubi, szelma ;) Bu艂eczki zrobi臋 jutro :D

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger