stycznia 01, 2016

maślane bułeczki orkiszowe z lawendą



Gdy zobaczyłam w sklepie lawendę, pomyślałam, że może być ciekawym dodatkiem do mojego kolejnego wypieku. Sama w sobie kojarzy mi się z mydłem i środkami na odstraszanie moli. A jednak! Na opakowaniu widnieje informacja, że jest szczególnie polecana do ciast i deserów.  Świetnie komponuje się na przykład z wanilią, karmelem, miodem czy białą czekoladą. Najpierw pomyślałam, że przygotuję ciasteczka jaglane, ale ponieważ od jakiegoś czasu myślę o upieczeniu swojskiego chleba - poszłam właśnie w tą stronę. Postanowiłam upiec na noworoczne śniadanie maślane bułeczki orkiszowe z dodatkiem lawendy. Lawenda przyśpiesza przemianę materii i ułatwia trawienie - co po okresie wzmożonej konsumpcji świątecznej - jest szczególnie wskazane… ;)

CO POTRZEBUJEMY:
  • 650 g mąki orkiszowej razowej
  • paczuszkę sypkich drożdży (7g)
  • 350 ml mleka
  • 7 łyżek brązowego cukru trzcinowego + 3 łyżki do posypania
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • białko
  • lawenda (polecam tą sprawdzoną przeze mnie - klik )


DO DZIEŁA:

  1. Rozpuść masło w rondelku. Mleko podgrzej, aby było lekko ciepłe. Suche składniki tj. mąkę, drożdże, cukier, sól i łyżkę lawendy wymieszaj w misce. Wlewaj na przemian masełko i mleko zarabiając ciasto łyżką. Gdy się skończą wyrabiaj ciasto ręką, aby było elastyczne i odchodziło od ręki. 
  2. Przykryj ściereczką ciasto i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. 
  3. Po tym czasie wyłóż blachę papierem lub folią aluminiową. Natłuszczoną ręką formuj bułeczki i znów przykryj ściereczką i daj im urosnąć. Wystarczy około 30-40 minut. 
  4. Potem posmaruj bułeczki białkiem, posyp cukrem oraz odrobiną lawendy. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 17-20 minut.
THERMOMIX DO DZIEŁA:

  1. W naczyniu rozpuść masło - czas 2 minuty / temperatura 80 / obroty 2. Dolej mleko i ustaw czas 2 minuty / temperatura 40 / obroty 2.
  2. Dodaj suche składniki tj.: mąkę, drożdże, cukier, sól i łyżkę lawendy. Ustaw 3 minuty / INTERWAŁ. Ciasto pozostaw w naczyniu na godzinę, aby wyrosło.
  3. Po tym czasie wyłóż blachę papierem lub folią aluminiową. Natłuszczoną ręką formuj bułeczki i znów przykryj ściereczką i daj im urosnąć. Wystarczy około 30-40 minut. 
  4. Potem posmaruj bułeczki białkiem, posyp cukrem oraz odrobiną lawendy. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 17-20 minut.










DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Jeśli będziecie piec na folii aluminiowej, pamiętajcie, aby pędzelkiem rozprowadzić na niej kilka kropli oleju. Dzięki temu sreberko nie przyklei się za bardzo do bułeczki.
  • z porcji wychodzi około 10-12 bułeczek
  • najlepiej smakują z masłem i dżemem
  • zachęcam do odwiedzenia sklepu EcoBlik- osobiście jestem zakochana w ich produktach. Kawa, którą ostatnio Wam prezentowałam (parzona kawa) była fantastyczna. A przyprawy i zioła, które właśnie mam w kuchni - nie dość, że pięknie wyglądają i pachną - to do tego są bardzo dobrej jakości i w przystępnej cenie.







8 komentarzy :

  1. Też mam taki zapas lawendy.. i nawet się zastanawiałam jak ją wykorzystać w kuchni oprócz herbaty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam pod choinkę biała czekoladę z borówkami. Tak sobie myśle, że mozna by było zrobic czekoladę z lawendą 😊💙💪🏻

      Usuń
  2. Musza być pyszne :) W towarzystwie kawki do śniadanka... mniam :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzis zjadłam na sniadanie tą bułeczkę z masłem i dżemem - bezwstydnie powiem że to będzie mój śniadaniowy hit 😋😁😜

      Usuń
  3. Dziś sobota wiec u mnie będą tradycyjne drożdżowe z domowym dżemem z truskawek (już tylko taki został, reszta 'wyszła') ale trzymam za słowo na obiecane lawendowe jak się spotkamy :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście! nie wycofuję się z danego słowa 😃 a Twoje dżemy .... mhmmmm - nie dziwię się, że znikają 😘

      Usuń
    2. Ostatecznie były naleśniki, ale dla Tosi musiałam kupić z czarnej porzeczki, bo ani z jabłek ani z truskawek nie lubi, szelma ;) Bułeczki zrobię jutro :D

      Usuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger