Sp臋dzaj膮c Bo偶e Narodzenie u Rodzic贸w odkry艂am na nowo smak kiszonej kapusty. Jako艣 w mojej okolicy nie mam szcz臋艣cia do prawdziwie ukiszonej kapuchy. Za to wsz臋dzie mo偶na naby膰 kapust臋 KWASZON膭. Niestety nie jest to nawet w po艂owie to, co by膰 powinno. Okazuje si臋, 偶e kwaszona kapusta to kapusta zalana octem, kt贸ry przy艣piesza proces otrzymania produktu ko艅cowego. Dla mnie jest po prostu kwa艣na i niesmaczna. Za to kapusta kiszona - dzi臋ki procesowi fermentacji - opr贸cz smaku kwa艣nej kiszonki, specyficznie szczypie w j臋zyk. I oczywi艣cie jest bogata w naturalne probiotyki i mn贸stwo witamin. Jest idealna do przygotowywania da艅 w okresie jesienno-zimowym.
Pami臋tam, 偶e jako dziecko dostawa艂am od Taty miseczk臋 kapusty w mro藕ne zimowe wieczory z przykazaniem, aby zje艣膰 NA ZDROWIE. W贸wczas by艂a to dla mnie katorga. Dlatego dzi艣 serwuj臋 domownikom dania, w kt贸rych kapusta jest jednym ze sk艂adnik贸w.
Wracaj膮c do Warszawy przywioz艂am 8 kg kapusty kiszonej. Min臋 Pani w sklepiku wiejskim musicie sobie wyobrazi膰, poniewa偶 zdj臋cia nie zrobi艂am, ale uwierzcie mi na s艂owo, jej mina by艂a bezcenna ;) ca艂y zapas kiszonej - wykupi艂am...
W zwi膮zku ze spor膮 ilo艣ci膮 kapusty zaczynam eksperymentowa膰 z r贸偶nymi potrawami. Na pocz膮tek poka偶臋 Wam kotlety siekane z kapust膮 kiszon膮. Rodzina wcina艂a, a偶 mi艂o. Zatem polecam !
CO POTRZEBUJEMY:
na kotlety:
- pier艣 z kurczaka*
- kapusta kiszona *
- jajko
- 2-3 z膮bki czosnku
- s贸l
- czosnek nied藕wiedzi
- krokosz barwie艅ski (opcjonalnie)
- siemi臋 lniane
* - u偶yj takich samych ilo艣ci kurczaka i kapusty
panierka:
- siemi臋 lniane
DO DZIE艁A:
Mi臋so z piersi kurczaka umyj, oczy艣膰 i posiekaj na drobne kawa艂ki. Kapust臋 kiszon膮 ods膮cz i posiekaj. W misce po艂膮cz mi臋so, kapust臋 kiszon膮, jajko i przyprawy. Odstaw na oko艂o 10 minut, aby wszystkie sk艂adniki si臋 po艂膮czy艂y.
Masa na kotlety jest lepka, dlatego sugeruj臋 przygotowywa膰 sznycelki na bie偶膮co... formowa膰, obtacza膰 w siemieniu i k艂a艣膰 bezpo艣rednio na rozgrzany t艂uszcz. Najlepiej podawa膰 tu偶 po usma偶eniu z kasz膮 bulgur.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- w trakcie „tworzenia” zorientowa艂am si臋, 偶e nie mam w domu bu艂ki tartej. Dlatego panierk膮 by艂y u mnie nasiona siemienia lnianego - wysz艂o chrupi膮co i smacznie, ale je艣li wolicie - mo偶ecie zrobi膰 klasycznie tzn. w bu艂ce tartej
- krokosz barwie艅ski nada kotlecikom z艂oty kolor - je艣li nie macie akurat tej przyprawy w kuchni - u偶yjcie odrobiny kurkumy
Wygl膮da przepysznie !
OdpowiedzUsu艅dzi臋kuj臋 :) i tak smakuj膮 :)
Usu艅Pami臋tam jak Mamcia w Jaros艂awiu robi艂a mielone z kapust膮 kiszon膮. Fajny smak :) Z kurczakiem tez pewnie niez艂y. A c do kapusty NA ZDROWIE kt贸ra Tata serwowal馃槀馃槀馃槀 do dzi艣 pamietam co z ni膮 zrobi艂a艣 馃槀馃槀馃槀
OdpowiedzUsu艅hahaha - te偶 to wspominam z u艣miechem na twarzy 馃槉 no tak to z wiekiem cz艂owiekowi si臋 zmieniaj膮 gusta 馃槈
Usu艅