lutego 05, 2016

ciasto GRYCzANKA


GRYCzANKA powstała pewnej nocy, gdy nie mogłam spać. Pomyślałam, że nie ma sensu przewracać się z boku na bok. Lepiej wykorzystać ten czas konstruktywnie. Zamknęłam się w kuchni, powrzucałam różne składniki do miski … i tak upiekł się gryczany placek. Wygląda jak murzynek, bo mąka gryczana dała mu ciepły brązowy kolor. Smak jest bardzo ciekawy. Czuć lekką nutę gryki , która w połączeniu ze słodyczą miodu wyjątkowo dogadza naszemu podniebieniu.
To ciasto nie wymagające od Was specjalnych umiejętności czy sprzętu. Piekąc je o północy musiałam zachować ciszę. W związku z powyższym jedynym narzędziem , którego musicie użyć będzie W I D E L E C :) … no i piekarnik oczywiście ;)


CO POTRZEBUJEMY

suche składniki:
  • 300 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier (u mnie brązowy - 1/2 szklanki)


mokre składniki:
  • 2 jajka
  • 2/3 dużego jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 5 łyżek miodu


inne (opcjonalnie)
  • orzechy laskowe
  • dropsy czekoladowe


DO DZIEŁA:
W jednej misce mieszasz suche składniki, a w drugiej mokre - oczywiście widelcem. Następnie połącz suche z mokrym. Dodaj orzechy laskowe i kuleczki czekoladowe. Foremkę posmaruj masłem i obsyp amarantusem ekspandowanym i przełóż ciasto do foremki. Piecz 175 stopni - 45 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.






DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • ciasto można wzbogacić ulubionymi bakaliami 
  • dobrze smakuje gdy po wystudzeniu przełożysz ciacho warstwą dżemu np. gruszkowego (przepis T U )
  • można też podawać GRYCzANKĘ posypaną cukrem pudrem


Ciekawi mnie, czy pieczecie ciasta lub ciasteczka z mąki gryczanej?  





15 komentarzy :

  1. Wstaję rano, a tutaj takie smakołyki :) a miałam dzis w planie pieczenie babeczek fit... :D świetne, apetyczne i zdrowe ciacho gryczane - wygląda bosko! Pozdrawiam, Magda z Weekendownik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😊😊😊dziękuję Magda i za Twoj komentarz i za obserwowanie na FB 😘

      Usuń
  2. Nie używam w ogóle mąki gryczanej, ale czas to zmienić, skoro dzięki niej wychodzą takie smakołyki. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyszło, takie ciemne, kojarzy mi się z mocno korzennym :) Uwielbiam mąkę gryczana, w sumie używałam jej do tej pory tylko do chleba, ale ciasto wygląda tak apetycznie, że wypróbuję jej tez do słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi trochę przypominał murzynka 😅😅😅 z gryczanej robiłam też pierniczki - ale ciasto było bardzo cięzkie do ogarnięcia - chociaż smak nieziemski :) to ciacho jest fajne, bo szybkie, proste i smaczne :)

      Usuń
  4. ooo ciekawa propozycja dla niepiekącej, toż to wymieszanie składników , które zawsze są w kuchni naszej, jako,że energia roznosi, bo od początku tygodnia musowe uziemienie z najmłodszym, który już ożył po choróbsko to czegoś się trzeba czepić ehhe może w akcie desperacji taka niespodzianka dla starszych nieobecnych łakomczuchów . Z mąki gryczanej wychodzi pyszna szarlotka , która zawsze mężuś z krupczatki wykonywał więc polecam. pozdrawiamy, babulki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziorku - ja się piszę na Twą szarlotkę :) uwielbiam wszystko co z jabłuszkiem będę próbować :D

      Usuń
    2. haaa właśnie pałaszuję już cieplą gryczankę, trochę się obawiałam tej ilości cukrów, ale nie jest przesłodzona, pyszna! ja dodałam rodzynki i orzechy włoskie podobnie jak łaczymy je z ciastem marchewkowym równie szybkim i pysznym choć do tej pory marchewkowe tylko ze zwykla mąką pieliśmy, Szarlotka jest przepisu mojej teściowej, Adaś ją wiernie odzwierciedla, tyle,że w werji oryginalnej z mąki krupczatki, ale z gryczanej wychodzi pyszne, nie mam teraz pod ręką przepisu, ale w wolnej chwili napiszę tutaj ok? buźka dzieki za spontaiczny dodatek do kawy. Adam będzie z lekka w szok, że zonka upiekła cokolwiek, to już musi być niezły nadmiar energii , a na weekend nie zapowiada się aby została odpowiednio spożytkowana pozdrawiam, koniec gadania stop, cdn

      Usuń
    3. szybka jesteś Kochana 😊! Fajnie, że gryczanka Ci posmakowała, mam nadzieję że Twoim chłopakom też przypadnie do gustu 😘 a na przepis szarlotkowy oczywiście oczekuję - tutaj jak najbardziej 😃 śmiało !

      Usuń
    4. to nie ja szybka, a gryczanka :) moi starsi chłopcy pałaszowali , Adaś zaskoczony mile. Najmłodszy uwielbia kasze gryczaną, ale słodkiego się nie tknie i słusznie :) nasza szarlotka przepis oryginalny do zmodyfikowania :4 żółtka, 1margaryna, 3 szkl mąki, 1szklanka cukru pudru,2łyzeczki proszku do pieczenia, można dodać po wyrobieniu śmietanę/jogurt i do lodowki na 30min, piec w 180-200 st ok 45min

      Usuń
  5. Uwielbiam mąkę gryczaną. Jako jedyna nadaje się na chleb i ciasto. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie na ten chleb gryczany muszę się pokusić 😊!

      Usuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger