GRYCzANKA powstała pewnej nocy, gdy nie mogłam spać. Pomyślałam, że nie ma sensu przewracać się z boku na bok. Lepiej wykorzystać ten czas konstruktywnie. Zamknęłam się w kuchni, powrzucałam różne składniki do miski … i tak upiekł się gryczany placek. Wygląda jak murzynek, bo mąka gryczana dała mu ciepły brązowy kolor. Smak jest bardzo ciekawy. Czuć lekką nutę gryki , która w połączeniu ze słodyczą miodu wyjątkowo dogadza naszemu podniebieniu.
To ciasto nie wymagające od Was specjalnych umiejętności czy sprzętu. Piekąc je o północy musiałam zachować ciszę. W związku z powyższym jedynym narzędziem , którego musicie użyć będzie W I D E L E C :) … no i piekarnik oczywiście ;)
CO POTRZEBUJEMY
suche składniki:
- 300 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- cukier (u mnie brązowy - 1/2 szklanki)
mokre składniki:
- 2 jajka
- 2/3 dużego jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki oleju
- 5 łyżek miodu
inne (opcjonalnie)
- orzechy laskowe
- dropsy czekoladowe
DO DZIEŁA:
W jednej misce mieszasz suche składniki, a w drugiej mokre - oczywiście widelcem. Następnie połącz suche z mokrym. Dodaj orzechy laskowe i kuleczki czekoladowe. Foremkę posmaruj masłem i obsyp amarantusem ekspandowanym i przełóż ciasto do foremki. Piecz 175 stopni - 45 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- ciasto można wzbogacić ulubionymi bakaliami
- dobrze smakuje gdy po wystudzeniu przełożysz ciacho warstwą dżemu np. gruszkowego (przepis T U )
- można też podawać GRYCzANKĘ posypaną cukrem pudrem
Ciekawi mnie, czy pieczecie ciasta lub ciasteczka z mąki gryczanej?
Wstaję rano, a tutaj takie smakołyki :) a miałam dzis w planie pieczenie babeczek fit... :D świetne, apetyczne i zdrowe ciacho gryczane - wygląda bosko! Pozdrawiam, Magda z Weekendownik
OdpowiedzUsuń😊😊😊dziękuję Magda i za Twoj komentarz i za obserwowanie na FB 😘
Usuńsuper :)
OdpowiedzUsuń😎😎😎
UsuńNie używam w ogóle mąki gryczanej, ale czas to zmienić, skoro dzięki niej wychodzą takie smakołyki. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńdziękuję Edelka :)
UsuńSmakowicie wyszło, takie ciemne, kojarzy mi się z mocno korzennym :) Uwielbiam mąkę gryczana, w sumie używałam jej do tej pory tylko do chleba, ale ciasto wygląda tak apetycznie, że wypróbuję jej tez do słodkości :)
OdpowiedzUsuńmi trochę przypominał murzynka 😅😅😅 z gryczanej robiłam też pierniczki - ale ciasto było bardzo cięzkie do ogarnięcia - chociaż smak nieziemski :) to ciacho jest fajne, bo szybkie, proste i smaczne :)
Usuńooo ciekawa propozycja dla niepiekącej, toż to wymieszanie składników , które zawsze są w kuchni naszej, jako,że energia roznosi, bo od początku tygodnia musowe uziemienie z najmłodszym, który już ożył po choróbsko to czegoś się trzeba czepić ehhe może w akcie desperacji taka niespodzianka dla starszych nieobecnych łakomczuchów . Z mąki gryczanej wychodzi pyszna szarlotka , która zawsze mężuś z krupczatki wykonywał więc polecam. pozdrawiamy, babulki
OdpowiedzUsuńMadziorku - ja się piszę na Twą szarlotkę :) uwielbiam wszystko co z jabłuszkiem będę próbować :D
Usuńhaaa właśnie pałaszuję już cieplą gryczankę, trochę się obawiałam tej ilości cukrów, ale nie jest przesłodzona, pyszna! ja dodałam rodzynki i orzechy włoskie podobnie jak łaczymy je z ciastem marchewkowym równie szybkim i pysznym choć do tej pory marchewkowe tylko ze zwykla mąką pieliśmy, Szarlotka jest przepisu mojej teściowej, Adaś ją wiernie odzwierciedla, tyle,że w werji oryginalnej z mąki krupczatki, ale z gryczanej wychodzi pyszne, nie mam teraz pod ręką przepisu, ale w wolnej chwili napiszę tutaj ok? buźka dzieki za spontaiczny dodatek do kawy. Adam będzie z lekka w szok, że zonka upiekła cokolwiek, to już musi być niezły nadmiar energii , a na weekend nie zapowiada się aby została odpowiednio spożytkowana pozdrawiam, koniec gadania stop, cdn
Usuńszybka jesteś Kochana 😊! Fajnie, że gryczanka Ci posmakowała, mam nadzieję że Twoim chłopakom też przypadnie do gustu 😘 a na przepis szarlotkowy oczywiście oczekuję - tutaj jak najbardziej 😃 śmiało !
Usuńto nie ja szybka, a gryczanka :) moi starsi chłopcy pałaszowali , Adaś zaskoczony mile. Najmłodszy uwielbia kasze gryczaną, ale słodkiego się nie tknie i słusznie :) nasza szarlotka przepis oryginalny do zmodyfikowania :4 żółtka, 1margaryna, 3 szkl mąki, 1szklanka cukru pudru,2łyzeczki proszku do pieczenia, można dodać po wyrobieniu śmietanę/jogurt i do lodowki na 30min, piec w 180-200 st ok 45min
UsuńUwielbiam mąkę gryczaną. Jako jedyna nadaje się na chleb i ciasto. Super!
OdpowiedzUsuńno właśnie na ten chleb gryczany muszę się pokusić 😊!
Usuń