Pisz膮c post o kimchi (T U) nasun膮艂 mi si臋 pomys艂 na potraw臋, w kt贸rej mog臋 wykorzysta膰 kapust臋 kiszon膮. Pomy艣la艂am, 偶e skoro korea艅skie kimchi jest wykorzystywane do przyrz膮dzenia smakowitych plack贸w - zrobi臋 to samo z polsk膮 kapust膮. Do plack贸w na bazie kimchi dodaje si臋 przede wszystkim m膮k臋 ry偶ow膮, kt贸ra daje specyficzn膮 gumowato艣膰 placka. Doda艂am j膮 r贸wnie偶 do swojej potrawy, ale zmiesza艂am z m膮k膮 pszenn膮. Efekt wyszed艂 zaskakuj膮co pyszny. Przez moment pomy艣la艂am nawet, 偶e wymy艣li艂am potraw臋, kt贸ra jeszcze nie zosta艂a „ugotowana: … :D o ja naiwna… wujek google od razu mnie otrze藕wi艂 wskazuj膮c, 偶e danie to funkcjonuje od dawna - to jedno z tradycyjnych da艅 艂emkowskich, czyli kuchnia czysto bieszczadzka.
Moje fuczki - bo taka jest prawdziwa nazwa tych plack贸w - poda艂am podobnie jak kimchi jeon (placek z kimchi) czyli z sosem sojowym zmieszanym z odrobin膮 lej膮cego miodu. S膮dz臋, 偶e mog膮 te偶 艣wietnie smakowa膰 z duszonymi le艣nymi grzybami lub po prostu z sosem jogurtowo-zio艂owym.
Ciekawi mnie tylko sk膮d nazwa FUCZKI….macie jakie艣 pomys艂y?
CO POTRZEBUJEMY:
- 300 g kapusty kiszonej
- 3 z膮bki czosnku
- 6 艂y偶ek m膮ki ry偶owej lub ziemniaczanej
- 10 艂y偶ek m膮ki pszennej
- 10 艂y偶ek wody
- 3 jajka
- 2 艂y偶ki sosu sojowego
- 1 艂y偶ka kurkumy
- s贸l, pieprz, majeranek
DO DZIE艁A:
Kapust臋 odci艣nij i posiekaj. Czosnek przeci艣nij przez prask臋 i przesma偶 na 艂y偶ce oleju. Dodaj do kapusty i wymieszaj.
Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Dodaj obie m膮ki i wod臋. Po艂膮cz sk艂adniki tak, aby da艂y konsystencj臋 ciasta nale艣nikowego. Dodaj przyprawy i sos sojowy. Nast臋pnie do miski z ciastem prze艂贸偶 kapust臋 i wymieszaj. Sma偶 na rozgrzanym t艂uszczu na z艂oty kolor.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- przy przygotowywaniu ciasta mo偶esz doda膰 odrobin臋 wi臋cej wody lub m膮ki, aby uzyska膰 odpowiedni膮 konsystencj臋 - „ciasta nale艣nikowego”
- fuczki mog膮 by膰 daniem samym w sobie, lub dodatkiem do obiadu zamiast ziemniak贸w czy kaszy
Ciekawy pomys艂, nigdy jeszcze nie robi艂am plack贸w z kapusta. Mo偶e si臋 kiedy艣 skusz臋...twoje napewno do Regi zach臋caj膮
OdpowiedzUsu艅dzi臋kuj臋 Angelika - to fajna odmiana w艣r贸d przer贸偶nych placuszk贸w 馃槉
Usu艅JA TEZ SPROBUJE
Usu艅Dominika podziwiam Ci臋, za t膮 Twoj膮 kreatywno艣膰 w kuchni. Twoja rodzinka jest pewnie przeszcz臋艣liwa. Ja maj膮c niejadka w domu ci膮gle musz臋 gotowa膰 to samo, bo m艂oda boi si臋 zmian. Czuj臋 si臋 normalnie jak kuchara ze szko艂y, kt贸rej nie wolno doda膰 soli...
OdpowiedzUsu艅Monika - znasz t膮 piosenk臋 ... "A po nocy przychodzi dzie艅...a po burzy spok贸j..." zobaczysz - przyjdzie taki dzie艅, 偶e Tw贸j niejadek zacznie eksperymentowa膰 i podzi臋kuje Ci za Twoj膮 cierpliwo艣膰 i matczyne serce ❤ 艣ciskam ciep艂o 馃槝
Usu艅ja robi臋 kotleciki z kiszonej kapusty z pieczarkami a Ty widze placuszki! na pewno wypr贸buj臋! kurde szkoda, 偶e wczoraj nie zobaczy艂am wpisu, bo zjedli艣my z m臋偶em kiszon膮 kapuch臋,a by艂yby fajne placuszki!
OdpowiedzUsu艅oj by艂yby ;) ale co si臋 odwlecze to nie uciecze - wszystko przed Wami :D
Usu艅Pomys艂 fajny :) tez wypr贸buj臋. A co do nazwy - sk膮d Fuczki to mam swoje przemy艣lenia na ten temat 馃槀馃槀馃槀 kapusta wzdyma wiec sie po niech .... fuczy st膮d Fuczki 馃槀馃槀馃槀
OdpowiedzUsu艅bingo ! :D
Usu艅Pyszne, ju偶 pr贸bowali艣my , bo kapust臋 kiszon膮 uwielbiam, moja rodzinka nie tak mocno ja wi臋c zajadali bez zachwytu, a ja potr贸jna porcj臋 i na pewno jeszcze usma偶臋 nie raz . pozdrawiam. madziorka
OdpowiedzUsu艅馃構馃構馃構 ciesz臋 si臋 bardzo 馃槉
Usu艅