Nosiłam się z zamiarem upieczenia chleba już "długo długo", ale przeciągało się to w "bardzo długo" albo nawet "jeszcze dłużej". Aż tu dnia pewnego, wieczorową porą skończył się u Robaków chleb 😂😂😂 . Sytuacja idealna do ostatecznej mobilizacji. I stało się. Wyciągnęłam z szafki mąki jakie posiadałam i wybór padł na orkiszową oraz mąkę z ciecierzycy. Zdradzę Wam, że ta druga nadaje się tylko do wypieków "nie-słodkich". Testowałam placuszki jogurtowe z jej dodatkiem. Pięknie się prezentowały , ale w smaku nie były dobre. Dlatego pamiętajcie mąka z ciecierzycy - tylko do pieczenia "wytrawnego".
CO POTRZEBUJEMY:
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- paczka drożdży instant
- 3/4 szklanki mąki żytniej razowej
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki siemiania lnianego
- 1 szklanka nasion (u mnie było tak: mak / słonecznik / pestki dyni)
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju lnianego (lub innego)
DO DZIEŁA:
Wodę połącz z olejem lnianym i suchymi drożdżami. Pomieszaj i odstaw.
Do miski wsyp obie mąki, nasiona, siemię, sól. W miseczce rozbełtaj jajka i dodaj do suchych składników. Mieszać dodawaj wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Masa będzie średnio gęsta - ale oznacza to, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę chlebową. Na wierzchu możesz posypać słonecznikiem lub dynią. U mnie była to czarnuszka i łuskane nasiona konopi.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 i wstaw chlebek na 45 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie i pozostaw chleb w uchylonym piekarniku jeszcze około 20 minut.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Mąkę z ciecierzycy kupiłam w niedalekiej okolicy w bardzo dobrze zaopatrzonych delikatesach z produktami kuchni orientalnej. Mają również sklep online - (http://samirashop.pl/artykuly-spozywcze) gdzie możecie nabyć taką mąkę.
- Jeśli jednak nie jesteście zainteresowani poznaniem smaku żółtej, cieciorkowej mąki zastąpcie ją inną, np. mąką orkiszową albo kukurydzianą.
- Nasiona dodawajcie wg własnego uznania czyli takie jak lubicie.
Az się uśmiechnęłam jak go zobaczyłam :) Piękny
OdpowiedzUsuń:D dziękuję :D
UsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńoprócz pięknego wyglądu jest super smaczny 😁 polecam Marzenko 😘
UsuńŚwietnie wygląda ! Taka ciepla jeszcze piętka z masełkiem mmm..... :}
OdpowiedzUsuńo piętkę zawsze jest wojna 🙈 😜 🙈
Usuńwitam wygląda na "śmieciucha" lecz smacznego pozdrawiam:-))jan
OdpowiedzUsuńU mnie często tak wlasnie sie dzieje że wymyślam jakiś specyjał z tego co mam pod ręką. Nie zawsze wychodzi smacznie 😜 ale chlebuś wyszedł wyborny 👌🏻dokladnie tak jak wyglada 😋
UsuńSuper smacznie wygląda, aż sobie smaka narobilam o tej porze :)
OdpowiedzUsuń