Ostatnio mam tak, 偶e staram si臋 wykorzystywa膰 w kuchni wszystko co do ostatniego okruszka. I tak z mi臋sa roso艂owego mo偶na przygotowa膰 farsz do pierog贸w albo zrobi膰 cho膰by potrawk臋 i poda膰 z ry偶em. Chodzi艂o jednak ju偶 za mn膮 co艣 nowego. Tym razem zrobi艂am mi臋sne smarowid艂o do chleba - rzek艂abym taki szybki pasztet albo lepiej! konserwa. Czas przygotowania - z zegarkiem w r臋ku 5 minut. Smak i zapach - powalaj膮cy. Spr贸bujcie.
CO POTRZEBUJEMY:
- ugotowane mi臋so roso艂owe
- sos sojowy orientalny
- pestki dyni
- kolendra
- czosnek
DO DZIE艁A:
Mi臋so z roso艂u oddziel od ko艣ci i prze艂贸偶 do blendera z no偶em w kszta艂cie litery S. Dodaj 艂y偶k臋 pestek dyni i zblenduj na w miar臋 g艂adk膮 mas臋. Je艣li masa b臋dzie zbyt zwarta - dodaj roso艂u lub oliwy. Kolendr臋 ut艂ucz w mo藕dzierzu i dodaj do mi臋sa razem z sosem sojowym i startym z膮bkiem czosnku. Wymieszaj dok艂adnie i prze艂贸偶 do s艂oiczka. Wstaw do lod贸wki, aby st臋偶a艂o.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Do naczynia wrzu膰 obrany czosnek - 5 sekund / obroty 5. Czosnek zgarnij kopystk膮 na dno.
2. Mi臋so z roso艂u oddziel od ko艣ci i prze艂贸偶 do naczynia. Dodaj 艂y偶k臋 pestek dyni i ustaw 7 sekund / obroty 5. Je艣li masa b臋dzie zbyt zwarta - dodaj roso艂u lub oliwy.
3. Kolendr臋 ut艂ucz w mo藕dzierzu i dodaj do naczynia razem z sosem sojowym. Wymieszaj dok艂adnie - 5 sekund / obroty 5 i prze艂贸偶 do s艂oiczka. Wstaw do lod贸wki, aby st臋偶a艂o.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Do naczynia wrzu膰 obrany czosnek - 5 sekund / obroty 5. Czosnek zgarnij kopystk膮 na dno.
2. Mi臋so z roso艂u oddziel od ko艣ci i prze艂贸偶 do naczynia. Dodaj 艂y偶k臋 pestek dyni i ustaw 7 sekund / obroty 5. Je艣li masa b臋dzie zbyt zwarta - dodaj roso艂u lub oliwy.
3. Kolendr臋 ut艂ucz w mo藕dzierzu i dodaj do naczynia razem z sosem sojowym. Wymieszaj dok艂adnie - 5 sekund / obroty 5 i prze艂贸偶 do s艂oiczka. Wstaw do lod贸wki, aby st臋偶a艂o.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Radz臋, aby po przygotowaniu szybko schowa膰 smarowid艂o do lod贸wki. Pachnie tak kusz膮co, 偶e mo偶e si臋 sko艅czy膰 wyjedzeniem ca艂ego s艂oika.
- Nie podaj臋 Wam ilo艣ci sosu sojowego ani przypraw, poniewa偶 ilo艣膰 mi臋sa z roso艂u zale偶y od tego dla ilu os贸b go przygotowywali艣cie. Tym samym ilo艣膰 przypraw ci臋偶ko okre艣li膰. Ale patrz膮c na zasadzie analogii ... u mnie by艂o ok. 300 g mi臋sa. Na t膮 ilo艣膰 odpowiednio doda艂am 1 艂y偶k臋 pestek dyni, p贸艂 艂y偶eczki kolendry i 4 艂y偶ki sosu sojowego. Ale kosztujcie w trakcie przyrz膮dzania i znajd藕cie sw贸j smak.
艢wietny pomys艂 :) u mnie mi臋sko wyjadane jest na bie偶膮co jeszcze z garnka :p
OdpowiedzUsu艅mniam - te偶 tak lubi臋 馃槄
Usu艅Co艣 fajnego co艣 szybkiego. Przyda si臋 podpowied藕
Usu艅KuchniauBasi-pozdrawiam
u Ciebie Basiu te偶 znajduj臋 wspania艂e inspiracje ❤️
Usu艅ch臋tnie wyprobuj臋 Twoj膮 past臋. My robimy z kukurydz膮, do zblendowanego mieska dodajemy kukurydz臋, majo/jogurt nat wedle upodoba艅. Mi臋sko wykorzystujemy r贸wnie偶 na galaret臋 z warzywami i jajkiem. mniam. pozdrawiam, madziorka :)
OdpowiedzUsu艅a ja spr贸buj臋 Twojej z kuku :)
Usu艅Te偶 lubi臋 wyczarowywa膰 co艣 z resztek :) Nie lubie jak si臋 jedzenie marnuje, a mo偶na co艣 z tego kreatywnego wyczarowa膰 :) Pyszne to twoje smarowid艂o i ma ogromny plus - szybko si臋 je robi :)
OdpowiedzUsu艅lubi臋 takie szybkie czary mary ;)
Usu艅A ja mam pytanie jakie to mi臋so z roso艂u wo艂owina czy drobiowe?
OdpowiedzUsu艅u mnie by艂o wo艂owe. My艣l臋 jednak, 偶e mieszane z drobiem lub samo drobiowe te偶 b臋dzie wyborne :)
Usu艅Zrobi臋 takie przy najbi偶szej okazji, tzn.jak ugotuje ros贸艂 :-) :-) :-)
OdpowiedzUsu艅bardzo dzi臋kuj臋 Aniu ... czekam na relacje jak smakowal 馃槉
Usu艅Pychaa!
OdpowiedzUsu艅