Ostatnio mam tak, że staram się wykorzystywać w kuchni wszystko co do ostatniego okruszka. I tak z mięsa rosołowego można przygotować farsz do pierogów albo zrobić choćby potrawkę i podać z ryżem. Chodziło jednak już za mną coś nowego. Tym razem zrobiłam mięsne smarowidło do chleba - rzekłabym taki szybki pasztet albo lepiej! konserwa. Czas przygotowania - z zegarkiem w ręku 5 minut. Smak i zapach - powalający. Spróbujcie.
CO POTRZEBUJEMY:
- ugotowane mięso rosołowe
- sos sojowy orientalny
- pestki dyni
- kolendra
- czosnek
DO DZIEŁA:
Mięso z rosołu oddziel od kości i przełóż do blendera z nożem w kształcie litery S. Dodaj łyżkę pestek dyni i zblenduj na w miarę gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt zwarta - dodaj rosołu lub oliwy. Kolendrę utłucz w moździerzu i dodaj do mięsa razem z sosem sojowym i startym ząbkiem czosnku. Wymieszaj dokładnie i przełóż do słoiczka. Wstaw do lodówki, aby stężało.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
1. Do naczynia wrzuć obrany czosnek - 5 sekund / obroty 5. Czosnek zgarnij kopystką na dno.
2. Mięso z rosołu oddziel od kości i przełóż do naczynia. Dodaj łyżkę pestek dyni i ustaw 7 sekund / obroty 5. Jeśli masa będzie zbyt zwarta - dodaj rosołu lub oliwy.
3. Kolendrę utłucz w moździerzu i dodaj do naczynia razem z sosem sojowym. Wymieszaj dokładnie - 5 sekund / obroty 5 i przełóż do słoiczka. Wstaw do lodówki, aby stężało.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
1. Do naczynia wrzuć obrany czosnek - 5 sekund / obroty 5. Czosnek zgarnij kopystką na dno.
2. Mięso z rosołu oddziel od kości i przełóż do naczynia. Dodaj łyżkę pestek dyni i ustaw 7 sekund / obroty 5. Jeśli masa będzie zbyt zwarta - dodaj rosołu lub oliwy.
3. Kolendrę utłucz w moździerzu i dodaj do naczynia razem z sosem sojowym. Wymieszaj dokładnie - 5 sekund / obroty 5 i przełóż do słoiczka. Wstaw do lodówki, aby stężało.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Radzę, aby po przygotowaniu szybko schować smarowidło do lodówki. Pachnie tak kusząco, że może się skończyć wyjedzeniem całego słoika.
- Nie podaję Wam ilości sosu sojowego ani przypraw, ponieważ ilość mięsa z rosołu zależy od tego dla ilu osób go przygotowywaliście. Tym samym ilość przypraw ciężko określić. Ale patrząc na zasadzie analogii ... u mnie było ok. 300 g mięsa. Na tą ilość odpowiednio dodałam 1 łyżkę pestek dyni, pół łyżeczki kolendry i 4 łyżki sosu sojowego. Ale kosztujcie w trakcie przyrządzania i znajdźcie swój smak.
Świetny pomysł :) u mnie mięsko wyjadane jest na bieżąco jeszcze z garnka :p
OdpowiedzUsuńmniam - też tak lubię 😅
UsuńCoś fajnego coś szybkiego. Przyda się podpowiedź
UsuńKuchniauBasi-pozdrawiam
u Ciebie Basiu też znajduję wspaniałe inspiracje ❤️
Usuńchętnie wyprobuję Twoją pastę. My robimy z kukurydzą, do zblendowanego mieska dodajemy kukurydzę, majo/jogurt nat wedle upodobań. Mięsko wykorzystujemy również na galaretę z warzywami i jajkiem. mniam. pozdrawiam, madziorka :)
OdpowiedzUsuńa ja spróbuję Twojej z kuku :)
UsuńTeż lubię wyczarowywać coś z resztek :) Nie lubie jak się jedzenie marnuje, a można coś z tego kreatywnego wyczarować :) Pyszne to twoje smarowidło i ma ogromny plus - szybko się je robi :)
OdpowiedzUsuńlubię takie szybkie czary mary ;)
UsuńA ja mam pytanie jakie to mięso z rosołu wołowina czy drobiowe?
OdpowiedzUsuńu mnie było wołowe. Myślę jednak, że mieszane z drobiem lub samo drobiowe też będzie wyborne :)
UsuńZrobię takie przy najbiższej okazji, tzn.jak ugotuje rosół :-) :-) :-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję Aniu ... czekam na relacje jak smakowal 😊
UsuńPychaa!
OdpowiedzUsuń