marca 15, 2016

konserwa vel pasztet 🔹🍗🔹




Ostatnio mam tak, że staram się wykorzystywać w kuchni wszystko co do ostatniego okruszka. I tak z mięsa rosołowego można przygotować farsz do pierogów albo zrobić choćby potrawkę i podać z ryżem. Chodziło jednak już za mną coś nowego. Tym razem zrobiłam mięsne smarowidło do chleba - rzekłabym taki szybki pasztet albo lepiej! konserwa. Czas przygotowania - z zegarkiem w ręku 5 minut. Smak i zapach - powalający. Spróbujcie.

CO POTRZEBUJEMY:
  • ugotowane mięso rosołowe
  • sos sojowy orientalny
  • pestki dyni
  • kolendra
  • czosnek


DO DZIEŁA:
Mięso z rosołu oddziel od kości i przełóż do blendera z nożem w kształcie litery S. Dodaj łyżkę pestek dyni i zblenduj na w miarę gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt zwarta - dodaj rosołu lub oliwy. Kolendrę utłucz w moździerzu i dodaj do mięsa razem z sosem sojowym i startym ząbkiem czosnku. Wymieszaj dokładnie i przełóż do słoiczka. Wstaw do lodówki, aby stężało.

THERMOMIX DO DZIEŁA:
1. Do naczynia wrzuć obrany czosnek - 5 sekund / obroty 5. Czosnek zgarnij kopystką na dno.
2. Mięso z rosołu oddziel od kości i przełóż do naczynia. Dodaj łyżkę pestek dyni i ustaw 7 sekund / obroty 5. Jeśli masa będzie zbyt zwarta - dodaj rosołu lub oliwy. 
3. Kolendrę utłucz w moździerzu i dodaj do naczynia razem z sosem sojowym. Wymieszaj dokładnie - 5 sekund / obroty 5 i przełóż do słoiczka. Wstaw do lodówki, aby stężało.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Radzę, aby po przygotowaniu szybko schować smarowidło do lodówki. Pachnie tak kusząco, że może się skończyć wyjedzeniem całego słoika.
  • Nie podaję Wam ilości sosu sojowego ani przypraw, ponieważ ilość mięsa z rosołu zależy od tego dla ilu osób go przygotowywaliście. Tym samym ilość przypraw ciężko określić. Ale patrząc na zasadzie analogii ... u mnie było ok. 300 g mięsa. Na tą ilość odpowiednio dodałam 1 łyżkę pestek dyni, pół łyżeczki kolendry i 4 łyżki sosu sojowego. Ale kosztujcie w trakcie przyrządzania i znajdźcie swój smak.







13 komentarzy :

  1. Świetny pomysł :) u mnie mięsko wyjadane jest na bieżąco jeszcze z garnka :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś fajnego coś szybkiego. Przyda się podpowiedź
      KuchniauBasi-pozdrawiam

      Usuń
    2. u Ciebie Basiu też znajduję wspaniałe inspiracje ❤️

      Usuń
  2. chętnie wyprobuję Twoją pastę. My robimy z kukurydzą, do zblendowanego mieska dodajemy kukurydzę, majo/jogurt nat wedle upodobań. Mięsko wykorzystujemy również na galaretę z warzywami i jajkiem. mniam. pozdrawiam, madziorka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię wyczarowywać coś z resztek :) Nie lubie jak się jedzenie marnuje, a można coś z tego kreatywnego wyczarować :) Pyszne to twoje smarowidło i ma ogromny plus - szybko się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam pytanie jakie to mięso z rosołu wołowina czy drobiowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie było wołowe. Myślę jednak, że mieszane z drobiem lub samo drobiowe też będzie wyborne :)

      Usuń
  5. Zrobię takie przy najbiższej okazji, tzn.jak ugotuje rosół :-) :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję Aniu ... czekam na relacje jak smakowal 😊

      Usuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger