Przeglądając przepisy w książce Marty Dymek -"jadłonomia" natknęłam sie na propozycje przygotowania pudru rabarbarowego, marchewkowego oraz buraczanego. Pomyslałam że to świetny pomysł i z pewnością go kiedyś wykorzystam. U mnie puder powstał z suszonych truskawek tzw. liofilizowanych. Niebawem będą dostępne w warzywniaku świeżutkie truskaweczki, dlatego czyszczę zimowe zapasy. A taki puder jest świetnym dodatkiem do deserów , jogurtów i sałatek.
CO POTRZEBUJEMY:
- opakowanie suszonych truskawek
- 2 łyżeczki ksylitolu
DO DZIEŁA:
Truskawki oraz ksylitol umieść w blenderze z ostrzem w kształcie litery S. Zmiel na drobną posypkę.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Posypka jest lekko kwaśna dlatego dodatek ksylitolu uważam za konieczny - ilość słodziwa dostosujcie do własnego smaku
- Pomimo faktu, że owoce są suszone to zawierają jeszcze odrobinę wilgoci , dlatego przechowujcie je w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Rzeczywiście fajny pomysł na czyszczenie zapasów :) Taki puder bym chętnie spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZulu k - truskawki liofilizowane kupuję w Rossmanie. Mają takie regały "eko", gdzie można znaleźć różne ciekawe produkty. Niekiedy w całkiem niezłej cenie ☺️
UsuńŚwietny pomysł, ale do jednego muszę się przyznać, nie wiedziałam, że można dostać nawet suszone truskawki, fajnie wiedzieć.
OdpowiedzUsuńKupuje je w rossmanie i dodaję przede wszystkim w zimie - do śniadaniówki szkolnej mojej Córci. Niebawem będziemy mieć świeże - dlatego szybko poczyscilam zapasy 😉
UsuńWitam,
UsuńA czy z suszonymi bananami tez by się tak dało? :) pozdrawiam Marta
myślę, że jak najbardziej ☺️ mam chęć spróbować jeszcze przygotować posypkę ananasową 😋😋😋 banany to też świetny pomysł - jogurt naturalny z takim dodatkiem musi być przepyszny ...
OdpowiedzUsuńFajne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie produktów.
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie :)
😁👌🏻
Usuń