Ka偶dy z nas ma swoje smaki dzieci艅stwa. To takie 艂膮czniki tera藕niejszo艣ci z czasami beztroski. Gdy masz k臋s takiego przysmaku w ustach, wracaj膮 wspomnienia, kt贸re s膮 ciep艂e dla serca. Uwielbiam podsma偶one ziemniaki z kefirem, kt贸re kojarz膮 mi si臋 z wakacjami u Babci Ireny. Chleb, 艣mietana i cukier - to z kolei wspomnienie mojego Taty, kt贸ry przekaza艂 mi kawa艂ek swojego dzieci艅stwa w kromce chleba. Przekonywa艂, 偶e takie po艂膮czenie mo偶e by膰 smaczne i ... przekona艂 mnie :) Jest te偶 smalec z jab艂kami i jego fantastyczny kwa艣no s艂ony smak. Zastanawia艂am si臋 jak stworzy膰 taki smalec, ale bez u偶ycia s艂oniny. Z pomoc膮 przysz艂a mi fasola, kt贸ra po zblendowaniu posiada odpowiedni膮 konsystencj臋, aby sta膰 si臋 podstaw膮 do smarowid艂a.
CO POTRZEBUJEMY:
- puszka bia艂ej fasoli
- 4 z艂ote renety
- 2 cebule
- s贸l
- 1 艂y偶eczka majeranku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 ziarna ja艂owca
- pieprz czerwony
- 1-2 li艣cie laurowe
DO DZIE艁A:
Odced藕 fasol臋 i zblenduj. G艂adk膮 mas臋 pos贸l i dodaj majeranek. Jab艂ka oraz cebul臋 obierz i pokr贸j: cebulk臋 w drobn膮 kostk臋, a jab艂ka w grub膮 kostk臋 oko艂o 1 cm / 1cm. Podsma偶 cebulk臋, dorzu膰 jab艂uszka. W mo藕dzie偶u ut艂ucz przyprawy i dodaj do sk艂adnik贸w na patelni. Przykryj, aby si臋 lekko poddusi艂y, a nast臋pnie odparuj. Fasol臋 po艂膮cz z jab艂kami. Prze艂贸偶 do s艂oika i wstaw do lod贸wki, aby wszystko si臋 razem dobrze zmacerowa艂o i sch艂odzi艂o.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Druga wersja tego smarowid艂a ma smak g艂臋boko czosnkowy. Polecam osobom, kt贸re za smakiem smalcu z jab艂kami nie przepadaj膮. Zamiast cebuli z jab艂kiem - dodaj upieczony w piekarniku czosnek (1 g艂贸wka) i odrobin臋 soku z cytryny. Przyprawy te same. Wystarczy zblendowa膰 czosnek wraz z fasol膮 i doprawi膰 przyprawami.
fantastyczny pomys艂 :)
OdpowiedzUsu艅dzi臋kuj臋 ☺️
Usu艅Ciekawie brzmi:)fasoli pod tak膮 pistacja jeszcze Nie jad艂am馃槂
OdpowiedzUsu艅Angelika - polecam, bo smakuje wybornie 馃榿
Usu艅Czy偶by Jad艂onomia? robi艂am smalec z fasol膮 w艂a艣nie z tej kuchni i rzeczywi艣cie bardzo smaczny . madziorka
OdpowiedzUsu艅Madziorka - te偶 z jab艂kami :) ?
Usu艅z czerwona fasol膮 na pewno i suszonymi 艣liwkami, hehe jesli korzystasz z jad艂onomi to z pewno艣ci膮 wiesz o czym m贸wi臋, zrobi艂am go艣ciom kanapeczki z tym smalcem i ogorkiem kiszonym i uwierz,偶e nie s膮dzili,偶e zamiast s艂oniny jest fasola hehe smaczno艣ci
Usu艅widzia艂am chyba w艂a艣nie w jad艂onomii smalec z fasoli z dodatkiem upra偶onej kaszy gryczanej, kt贸ra imituje skwarki i chrupie pod z臋bami 馃槣ale 偶e smalec z jab艂akmi is my love to pokombinowa艂am troszeczk臋 - no i jest馃拑馃徎馃拑馃徎馃拑馃徎
Usu艅natomiast z czerwonej nie robi艂am smarowid艂a tylko quesadilla z serem 馃槑 musz臋 zn贸w je przygotowa膰 i wrzuci膰 na bloga - 艣wietnie smakuj膮 ♨️馃嵈‼️
Usu艅na pewno nie by艂 ze swkarkami, podpatrzy艂am na bloga i rzeczywi艣cie bez jab艂ek,ale s膮 sliwki cebula sos sojowy i pzyprawy rozne, my艣l臋,偶e jab艂k te偶 mo偶na doda膰, a ze swkarkami to podobno z serka tofu , te艣ciowa poleca艂a hihi
Usu艅nowoczesna Te艣ciowa :D czuj臋, 偶e znalaz艂abym z ni膮 wsp贸lny j臋zyk ;)
Usu艅hehe w艂a艣nie dopiero teraz doczyta艂am,偶e smalec o kt贸rym pisz臋 jest jednak z bia艂ej fasoli, ja jednak nie艣wiadomie u偶y艂am czerwonej i by艂o smacznie wi臋c nie wiem czy ma to jakie艣 wielkie znaczenie hihi pa
Usu艅tak od niedawna te艣ciowie wkr臋cili si臋 w czystek bezglutenowe odzywianie humusy i inne takie dobra, stwierdzili,偶e farmacja ju偶 im nie s艂u偶y hehe
Usu艅skwarki to raczej z tempeh'a ni偶 tofu :) lepsze sa :)
Usu艅Jak to dobrze 偶e cz艂owiek nie zna jeszcze wszystkiego ☺️
Usu艅Jak tylko na to patrz臋, to tylko bym jad艂:) na pewno kiedy艣 spr贸buje co艣 zrobi膰
OdpowiedzUsu艅bardzo mnie to cieszy 馃榿my艣l臋, 偶e jak raz spr贸bujesz to b臋dziesz do niego wraca艂 馃憣馃徎馃槈
Usu艅Pycha ! Wieki ju偶 nie jad艂am dmowego smalcu, a偶 mi 艣linka cieknie :)
OdpowiedzUsu艅ostatnio mam faz臋 na przyrz膮dzanie smarowide艂 - ten a'la smalec jest mega, ale niebawem dodam przepis na "mi臋sne smarowanie" - pachnie i smakuje ob艂臋dnie 馃構
Usu艅a sk膮d ja mam wzi膮膰 bobkowe li艣cie?! :D
OdpowiedzUsu艅To inaczej li艣cie laurowe 馃槀馃槀馃槀
Usu艅