W osiedlowym warzywniaku moje zainteresowanie wzbudzi艂y fioletowe bulwy. Wygl膮dem troch臋 przypomina艂y przero艣ni臋ty imbir tyle, 偶e w innym kolorze. By艂am ciekawa ich smaku - wi臋c zakupi艂am kilka na pr贸b臋. Spisa艂y si臋 i wesz艂y do naszego jad艂ospisu jako urozmaicenie drugich da艅, zamiennik ziemniak贸w lub kaszy. Smakuje troch臋 s艂onecznikiem, a troch臋 orzechami. Ci臋偶ko jest opisa膰 smak topinambura. Najlepiej b臋dzie jak sami skosztujecie.
CO POTRZEBUJEMY:
- topinambur
- oliwa
- rozmaryn
- czosnek
- s贸l
DO DZIE艁A:
Bulwy umyj i obierz cieniutko. Pokr贸j w talarki i w艂贸偶 do naczynia do pieczenia. W miseczce wymieszaj oliw臋 z przyprawami. Wlej do topinambura i przemieszaj. Zapiekaj oko艂o 20 minut w temperaturze 180 stopni.
S M A C Z N E G O ‼️
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- topinambur mo偶e by膰 r贸wnie偶 wykorzystywany w kuchni jako dodatek do zup
- mo偶na z niego r贸wnie偶 przygotowa膰 frytki
- 艣wietnie smakuje z jogurtowym sosem zio艂owym lub czosnkowym
Jad艂am kiedy艣 karmelizowany te偶 super smakuje :)
OdpowiedzUsu艅nie przesz艂o mi przez g艂ow臋 , aby go karmelizowa膰 - to musi by膰 extra pomieszanie smak贸w :)
Usu艅