OMLET B+B czyli w skr贸cie botwinka i boczniak. Tak膮 wymy艣li艂am wiosenn膮 par臋.
Botwink臋 odkry艂am w ubieg艂ym roku na wiosn臋. W moim jad艂ospisie istnia艂a tylko jako sk艂adnik barszczyku. Ale z uwagi na moje kulinarne eksperymenty zacz臋艂am testowa膰 j膮 w sa艂atkach, dodatkach do kanapek czy innych np. ciep艂ych daniach. Dzisiaj proponuj臋 Wam puszysty omlet z dodatkiem 艣wie偶ej botwinki oraz boczniak贸w. Na wspomnienie tego dania mam 艣linotok. Zapraszam Was po przepis i 偶ycz臋 smacznych wiosennych odkry膰.
CO POTRZEBUJEMY:
- 2/3 opakowania boczniak贸w
- p臋czek botwinki
- 6 jaj
- s贸l, pieprz
- zio艂a prowansalskie
- suszona papryczka
- 1 z膮bek czosnku
- czosnek nied藕wiedzi
DO DZIE艁A:
Jajka umie艣膰 w misce i roztrzep widelcem. Dodaj s贸l, pieprz, zio艂a prowansalskie, czosnek nied藕wiedzi oraz suszon膮 papryk臋. Botwink臋 umyj i pokr贸j. Podobnie boczniaki. Grzyby mo偶na pokroi膰 na du偶e kawa艂ki (jak u mnie) lub jesli wolicie w drobn膮 kostk臋. Teraz w艂膮cz piekarnik, aby nagrza艂 si臋 do 180 stopni. Na rozgrzanej patelni delikatnie przesma偶 boczniaki dodaj膮c na koniec wyci艣ni臋ty czosnek. Wy艂膮cz grzanie, dodaj botwin臋 i przykryj na kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzej 艂y偶k臋 mas艂a, prze艂贸偶 grzyby z botwin膮 i zalej jajkami. Nie mieszaj, pozostaw na wolnym ogniu do lekkiego 艣ci臋cia. Nast臋pnie wstaw do nagrzanego pieca na oko艂o 15 minut. Trzeba zagl膮da膰 czy omlet jest 艣ci臋ty od g贸ry.
S M A C Z N E G O
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Warto zaopatrzy膰 si臋 w patelni臋 z odpinan膮 r膮czk膮 lub ca艂膮 metalow膮. Dop贸ki nie zakupi艂am takiej pomocy do kuchni, moje omlety pozostawia艂y wiele do 偶yczenia… ;)
- Do dania polecam sos balsamiczny oraz ma艂膮 porcj臋 kimchi
Pyszne rozpocz臋cie dnia ! Botwink臋 ub贸stwiam, zw艂aszcza w sa艂atkach. DO omletu jeszcze nie pr贸bowalam, ale wszystko przede mn膮 :D
OdpowiedzUsu艅mmm...taki omlecik bb to ja rozumiem! pychota! Robi臋 co艣 podobnego, ale na parze.
OdpowiedzUsu艅ps. pi臋kne fotki robisz Dominika!
Jak to technicznie wyglada Moni艣 ❓z ch臋ci膮 bym spr贸bowa艂a takiej opcji馃槉
Usu艅Fotografia zacz臋艂a mnie fascynowa膰. Na razie wszystko pstrykam telefonem ale dojrzewam do zakupu Nikona ☺️ My艣l臋, 偶e wtedy moje zdj臋cia bed膮 du偶o 艂adniejsze 馃槝
OdpowiedzUsu艅Jakie pyszno艣ci! :)
OdpowiedzUsu艅moje kubki smakowe zwariowa艂y :) Twoje potrawy i zdj臋cia s膮 tak apetyczne ze chce sie jeszcze :)
OdpowiedzUsu艅DZI臉KUJ臉 MARTA :) zawsze gdy czytam takie komentarze czuj臋, 偶e warto prowadzi膰 bloga :)
Usu艅