kwietnia 15, 2016

omlet BB 🍳




OMLET B+B czyli w skrócie botwinka i boczniak. Taką wymyśliłam wiosenną parę.
Botwinkę odkryłam w ubiegłym roku na wiosnę. W moim jadłospisie istniała tylko jako składnik barszczyku. Ale z uwagi na moje kulinarne eksperymenty zaczęłam testować ją w sałatkach, dodatkach do kanapek czy innych np. ciepłych daniach. Dzisiaj proponuję Wam puszysty omlet z dodatkiem świeżej botwinki oraz boczniaków. Na wspomnienie tego dania mam ślinotok. Zapraszam Was po przepis i życzę smacznych wiosennych odkryć.


CO POTRZEBUJEMY:
  • 2/3 opakowania boczniaków
  • pęczek botwinki
  • 6 jaj
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • suszona papryczka
  • 1 ząbek czosnku
  • czosnek niedźwiedzi



DO DZIEŁA:
Jajka umieść w misce i roztrzep widelcem. Dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi oraz suszoną paprykę. Botwinkę umyj i pokrój. Podobnie boczniaki. Grzyby można pokroić na duże kawałki (jak u mnie) lub jesli wolicie w drobną kostkę. Teraz włącz piekarnik, aby nagrzał się do 180 stopni. Na rozgrzanej patelni delikatnie przesmaż boczniaki dodając na koniec wyciśnięty czosnek. Wyłącz grzanie, dodaj botwinę i przykryj na kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła, przełóż grzyby z botwiną i zalej jajkami. Nie mieszaj, pozostaw na wolnym ogniu do lekkiego ścięcia. Następnie wstaw do nagrzanego pieca na około 15 minut. Trzeba zaglądać czy omlet jest ścięty od góry. 
S M A C Z N E G O 



DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:



  • Warto zaopatrzyć się w patelnię z odpinaną rączką lub całą metalową. Dopóki nie zakupiłam takiej pomocy do kuchni, moje omlety pozostawiały wiele do życzenia… ;)
  • Do dania polecam sos balsamiczny oraz małą porcję kimchi 








7 komentarzy :

  1. Pyszne rozpoczęcie dnia ! Botwinkę ubóstwiam, zwłaszcza w sałatkach. DO omletu jeszcze nie próbowalam, ale wszystko przede mną :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm...taki omlecik bb to ja rozumiem! pychota! Robię coś podobnego, ale na parze.
    ps. piękne fotki robisz Dominika!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to technicznie wyglada Moniś ❓z chęcią bym spróbowała takiej opcji😊

      Usuń
  3. Fotografia zaczęła mnie fascynować. Na razie wszystko pstrykam telefonem ale dojrzewam do zakupu Nikona ☺️ Myślę, że wtedy moje zdjęcia bedą dużo ładniejsze 😘

    OdpowiedzUsuń
  4. moje kubki smakowe zwariowały :) Twoje potrawy i zdjęcia są tak apetyczne ze chce sie jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DZIĘKUJĘ MARTA :) zawsze gdy czytam takie komentarze czuję, że warto prowadzić bloga :)

      Usuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger