Buraka uwielbiam w ka偶dej postaci. Moja dzisiejsza propozycja to sa艂atka z buraka. Mo偶e by膰 dodatkiem do obiadu, ale r贸wnie偶 stanowi膰 odr臋bne danie jako kolacja.
CO POTRZEBUJEMY:
- Sa艂ata lodowa
- Burak gotowany lub pieczony
- S贸l
- Czosnek
- Sok z 1/4 cytryny
- Oliwa
- Koper
- Szczypior
- Rze偶ucha
- Mi贸d
DO DZIE艁A:
Sa艂at臋 lodow膮 porwij na drobne kawa艂ki. Buraczka zetrzyj na cienkie plasterki i u艂贸偶 na sa艂acie. Do s艂oika wlej, oliw臋, sok z cytryny, posiekany koperek, szczypior oraz rze偶uch臋, mi贸d i s贸l, a tak偶e przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek. Zakr臋膰 s艂oik i wstrz膮艣nij do wymieszania wszystkich sk艂adnik贸w. Uzyskanym sosem polej sa艂atk臋 i wcinaj na zdrowie.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Buraka warto upiec wcze艣niej , np. przy okazji pieczenia mi臋sa i trzyma膰 go w lod贸wce, a偶 przyjdzie Wam ochota na zjedzenie go :)
- je艣li lubisz - mo偶esz posypa膰 sa艂atk臋 pestkami dyni
- gdy serwujesz sa艂atk臋 na kolacj臋 - podaj j膮 z czarnym chlebem
Jak ja uwielbiam buraka ! Pyszna taka sa艂atka :)
OdpowiedzUsu艅ja r贸wnie偶 馃槂w szczeg贸lno艣ci za nieoczywisty smak 馃槈
Usu艅to musi by膰 pyszne :)
Usu艅P.S ukrad艂am Cie do moich ulubionych :)
Marta - dziekuje ☺️
Usu艅