Wi臋kszo艣膰 z nas ma ju偶 zaplanowan膮 maj贸wk臋. I zapewne du偶a wi臋kszo艣膰 z nas sp臋dzi j膮 poza miastem. A je艣li dopisze pogoda, to b臋dziemy uprawia膰 grillowanie. W powietrzu b臋dzie roznosi艂 si臋 zapach kie艂basek, ziemniaczk贸w, kark贸wek, pstr膮ga czy jeszcze innych specyja艂贸w. Ja dzisiaj wracam do Was z szasz艂ykami. Przepis mo偶e nie b臋dzie odkrywczy, za to szpilki , kt贸rych u偶y艂am ju偶 tak. Zauwa偶y艂am je w grupie kulinarnej, gdzie by艂y reklamowane i postanowi艂am zakupi膰. S膮 rewelacyjne. Mi臋so i warzywa nabija si臋 bez problemu, dzi臋ki podw贸jnym szpilom. Po upieczeniu r贸wnie dobrze si臋 艣ci膮ga. No i s膮 oczywi艣cie wielokrotnego u偶ytku....
CO POTRZEBUJEMY:
- 2 cukinie (raczej nie za grube)
- papryka zielona
- papryka czerwona
- papryka 偶贸艂ta
- 2 cebule
- pier艣 z kury (oko艂o 1 kg)
- przyprawy (u mnie: s贸l, pieprz, przyprawa garam masala)
- czosnek
- 1 艂y偶ka oliwy
DO DZIE艁A:
Mi臋so umyj, pokr贸j na spore kawa艂ki i w艂贸偶 do naczynia. Opr贸sz przyprawami i dodaj wyci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek oraz 艂y偶k臋 oliwy. Dobrze wymieszaj, aby przyprawy oklei艂y mi臋so. Wstaw do lod贸wki na min. 2 godziny.
Z papryki usu艅 gniazda nasienne. Przygotuj kawa艂ki w kszta艂cie kwadrat贸w, cukini臋 pokr贸j na talarki grubo艣ci ok. 1,5 cm, a cebul臋 w plasterki grubo艣ci ok. 1 cm.
Na szpilki do szasz艂yk贸w nabijaj warzywa i mi臋so , najlepiej naprzemiennie.
Pieczemy:- 15 minut w 200 stopniach opcja g贸ra-d贸艂
- 15 minut w 200 stopniach opcja grill
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- je艣li interesuj膮 Was szpilki do szasz艂yk贸w - to znajdziecie je tutaj: szpilki do szasz艂yk贸w
- proponuj臋 mi臋so zamarynowa膰 dzie艅 wcze艣niej - gwarantuje to lepszy smak dania
Uwielbiam takie szasz艂yki ! Palce liza膰 :)
OdpowiedzUsu艅