Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Dlatego te wspania艂e warzywa zawita艂y r贸wnie偶 do kuchni Robaczk贸w. W moim rodzinnym domu nie jad艂o si臋 szparag贸w. Nie wiem, czy by艂a to kwestia ich dost臋pno艣ci czy mo偶e mody. W ka偶dym b膮d藕 razie nie zna艂am ich smaku. Aktualnie jestem ich wielbicielk膮. Wn臋trze szparag贸w jest bardzo bogate w witaminy i mikroelementy. Znajdziecie tu witaminy z grupy B, kwas foliowy (wskazany dla przysz艂ych mam), witamin臋 A , C oraz wap艅, potas (polecany na reumatyzm) i b艂onnik oczywi艣cie. Zach臋cam Was do skorzystania z prostego przepisu, kt贸ry nie poch艂onie za bardzo Waszego czasu, za to pozwoli na przygotowanie szybkiego i od偶ywczego obiadu. Ry偶 b臋dzie niezwykle aromatyczny, a mi臋so bardzo soczyste.
CO POTRZEBUJEMY:
- szparagi
- m艂ode marchewki
- 2 kubeczki ry偶u ja艣minowego
- 5 kubeczk贸w wody
- kilka 艂y偶ek ketchupu lub sosu pomidorowego
- 2 艂y偶ki vegety (ja u偶ywam swojej - przepis TU)
- 1 p艂aska 艂y偶eczka soli
- 2 z膮bki czosnku
- 2 艂y偶ki mas艂a
- bioderka, pa艂eczki + ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie s贸l, papryka w臋dzona, li艣膰 laurowy mielony)
Mi臋so zamarynuj przyprawami i wstaw na min. godzin臋 do lod贸wki. W garnku rozpu艣膰 mas艂o, dodaj wyci艣ni臋ty czosnek, zalej wod膮 i dodaj ketchup. Zagotuj i wy艂膮cz. Do wysokiego naczynia 偶aroodpornego w艂贸偶 oczyszczone szparagi oraz marchewki. Na to wysyp ry偶 i zalej zalew膮. Na samej gorze u艂贸偶 kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, na 45 minut. Po tym czasie skr臋膰 temperatur臋 do 190 i dopiecz jeszcze przez 5-10 minut.
SMACZNEGO!
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- warzywa mo偶na dodawa膰 wg w艂asnego upodobania np. papryka, broku艂 czy pieczarki
- je偶eli g贸ra za bardzo si臋 b臋dzie przypieka膰 to przykryjcie danie foli膮 aluminiow膮
- amatorom pikantnej kuchni polecam dodanie chilli oraz imbiru do zalewy
Fajny pomys艂馃槂
OdpowiedzUsu艅To co widz臋 okresl臋 moim ulubionym s艂owem SMAKOTA 馃構馃槑馃憤
OdpowiedzUsu艅馃槀馃槀馃槀 dzi臋kuj臋 Beatko 馃槝
OdpowiedzUsu艅