maja 12, 2016

zupka pulpetowa - dzieci j膮 kochaj膮 ❤️







Zupa mojego dzieci艅stwa - tak mog臋 opisa膰 pulpetow膮. Z rozrzewnieniem wspominam ten s艂odko-kwa艣ny smak. Dlatego tym bardziej ucieszy艂 mnie fakt, 偶e zupa smakowa艂a r贸wnie偶 mojemu Robaczkowi. Podobno przebi艂a w swojej pyszno艣ci ulubion膮 pomidorow膮 ;) tak偶e wiecie - pulpetowa rz膮dzi ;)

CO POTRZEBUJEMY:

SK艁ADNIKI NA PULPETY:
  • mi臋so mielone - ok. 500 g
  • bu艂ka tarta - 1/3 szklanki + woda (tyle ile bu艂ka potrzebuje)
  • 1 jajko
  • s贸l pieprz, majeranek, czosnek


POZOSTA艁E SK艁ADNIKI:
  • 3 ziemniaczki
  • 1 batat
  • 1 fenku艂
  • li艣膰 laurowy - 4 sztuki
  • ziele angielskie - 7 ziaren
  • ja艂owiec - 3 ziarna
  • cebula
  • ocet
  • cukier
  • mleko - 1 szklanka
  • m膮ka - 1 艂y偶ka


DO DZIE艁A:
Obierz ziemniaki i batata i ugotuj w osolonej wodzie. W du偶ym garnku nastaw wod臋 na zup臋, wrzu膰 li艣膰 laurowy, ziele angielskie, ja艂owiec oraz fenku艂 i cebulk臋 pokrojone w pi贸rka.  Nast臋pnie wymieszaj wszystkie sk艂adniki na pulpety i uformuj zgrabne kuleczki. Wrzucaj do gotuj膮cej si臋 wody i gotuj na ma艂ym ogniu przez oko艂o 15 - 20 minut. Wyci膮gnij pulpeciki. Do zimnego mleka dodaj 艂y偶k臋 m膮ki i zaci膮gnij zup臋. Dopraw zup臋 octem, cukrem i sol膮. Smak zupy jest s艂odko - kwa艣ny. Na talerzu u艂贸偶 ziemniaczki, batata, pulpeciki i zalej zup膮.
SMACZNEGO !

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Do zaci膮gania zupy mo偶na doda膰 zamiast mleka - 艣mietank臋, ale dla mnie to ju偶 nie ten smak z dzieci艅stwa.
  • Pulpeciki zawsze wyci膮gaj z zupy…ostatnio kilka mi si臋 rozpad艂o … wi臋c z ostro偶no艣ci lepiej je wyci膮gn膮膰 ;) cho膰 w smaku niczego to zmienia.
  • W oryginale zupa by艂a podawana bez fenku艂a i batat贸w - ale uwa偶am, 偶e ich s艂odkawy posmak 艣wietnie komponuje si臋 z ca艂o艣ci膮







2 komentarze :

  1. Ooo pamietam te zupk臋 馃構 zawsze gotowa艂 ja Tato czyli taka m臋ska rzecz 馃槈 ja p贸ki co jeszcze sie nie odwa偶y艂am 馃檲

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Pewnie nasz Tatko j膮 gotowa艂 bo jest taka prosta w przygotowaniu 馃槣

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger