Zainspirowa艂 mnie groszek, kt贸ry w trakcie zakup贸w w osiedlowym warzywniaku pu艣ci艂 do mnie oko i ju偶 wtedy wiedzia艂am, 偶e stanie si臋 on bohaterem obiadu. Tym razem ilo艣膰 sk艂adnik贸w jest znaczna, ale uwierzcie, 偶e warto. Zupa jest s艂odko-pikantna, lekko chrupi膮ca i fantastyczna na letnie dni.
CO POTRZEBUJEMY:
groszek cukrowy 20 dag
2 marchewki
peczek kopru
szczypior z cebulk膮
1/2 czerwonej cebuli
1 jajko
1 艂y偶ka pasty curry (偶贸艂ta)
bulion - 2 litry
1/2 cytryny
mleczko kokosowe w puszce
ulubiony makaron, najlepiej ry偶owy (wcze艣niej ugotowany)
s贸l, cukier
sa艂ata rzymska
DO DZIE艁A:
- Cebule pokr贸j w pi贸rka, marchew w s艂upki i wrzu膰 na rozgrzany olej kokosowy. Nast臋pnie dodaj posiekany szczypior, koper oraz ugotowany makaron.
- Zamieszaj i wbij jajko. Szybkimi ruchami rozprowad藕 jajko w艣r贸d wszystkich sk艂adnik贸w. Zalej bulionem. Wrzu膰 groszek i gotuj kilka minut. Dodaj past臋 curry i mleczko. Cytryn臋 wyci艣nij i wrzu膰 sk贸rk臋 do gotowania - daje fajny orientalny posmak. Dopraw sol膮 i cukrem.
- Sa艂at臋 posiekaj, u艂贸偶 na talerzu i nalewaj na ni膮 pyszn膮 zupk臋.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Mo偶na podawa膰 z pieczywem lub gotowanym jajkiem.
czy mozemy czym艣 zast膮pi膰 paste curry? mam na ni膮 uczulenie :/
OdpowiedzUsu艅Marta - pasta curry nadaje ostro艣ci zupie. W tym przypadku mo偶e zast膮pi膰 ja po prostu papryczk膮 chili 馃尪 i czyst膮 przypraw膮 curry (dla koloru) lub kurkum膮. Spr贸buj i daj znac prosze jak wysz艂o 馃槉
OdpowiedzUsu艅To porywam misk臋 :) Wygl膮da i brzmi fantastycznie :D
OdpowiedzUsu艅mm uwielbiam zup臋 tajsk膮, cho膰 moja znacznie si臋 r贸偶ni, ale mo偶na eksperymentowa膰 na r贸偶ne sposoby. Buziaki wakacyjne . Madziorka
OdpowiedzUsu艅馃槝
Usu艅Bardzo ciekawy i 艂adny przepis. Musz臋 to zrobi膰! :-)
OdpowiedzUsu艅mi艂o mi :)
Usu艅