lipca 06, 2016

馃挏 jagodzianki





Jagodzianki dw贸ch Si贸str :) 
Gotowanie, pieczenie - no m贸wi膮c w skr贸cie pichcenie w kuchni, ale z bliskimi - jest podw贸jnie przyjemne. Dzisiejsze jagodzianki wysz艂y tak pyszne, bo powsta艂y przy udziale mojej starszej Siostry Beaty, kt贸ra w s艂odkich wypiekach i przetworach nie ma sobie r贸wnych. Do s艂odkich bu艂eczek doda艂a nieoczywiste nadzienie i mn贸stwo serca. Pr贸bujcie - s膮 wyborne i uzale偶niaj膮 :)


CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
30 dag m膮ki pszennej
100 ml ciep艂ego mleka
70 g cukru
1/3 kostki mas艂a (rozpuszczonego)
20 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
2 jajka

sk艂adniki na nadzienie:
jagody
cukier
wi贸rki kokosowe

DO DZIE艁A:
Wsyp m膮k臋 do miski, wlej rotrzepane jajka. Dodaj cukier i pokruszone dro偶d偶e oraz mleko i mas艂o. Zagnie膰 ciasto i wyrabiaj kilka minut. Odstaw w ciep艂e miejsce, aby wyros艂o (oko艂o 30 minut).
W trakcie wyrastania umyj jagody, dodaj cukier i wi贸rki kokosowe. Wymieszaj. Nadzienie gotowe.
Z wyro艣ni臋tego ciasta odrywaj po kawa艂ku. Nast臋pnie rozgnie膰 na grubszy placek , na 艣rodku u艂贸偶 nadzienie i „zaklej”  brzegi formuj膮c bu艂eczk臋. Uk艂adaj na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Posmaruj mlekiem lub 偶贸艂tkiem i posyp wi贸rkami, ewentualnie cukrem.
Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- po upieczeniu jagodzianki mo偶na udekorowa膰 lukrem
- lub posypa膰 cukrem pudrem

- Siostra doda艂a wi贸rki kokosowe do nadzienia, bo jak sama stwierdzi艂a -  soczek kt贸ry si臋 robi pod wp艂ywem temperatury musi mie膰 w co wsi膮ka膰 ;) 







6 komentarzy :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger