lipca 26, 2016

馃崲 mielone na patyku






Kotlety mielone - ulubione mi臋sko mojego dzieci艅stwa. Mama zawsze nazywa艂a je sznycelkami i dla mnie tak ju偶 pozostanie. To taka klasyka polskiej kuchni, jak zupa pomidorowa, kt贸r膮 uwielbiaj膮 wszystkie dzieci. Tradycyjn膮 wersj臋 przerobi艂am ostatnio na nieco bardziej dietetyczn膮, czyli bez sma偶enia i bez panierki. 

Inspiracj膮 by艂a dla mnie po raz kolejny grupa kulinarna KLIK. Jeden z Pan贸w przygotowa艂 na obiad kebaby na patyku. Po m臋sku by艂y zrobione - czyli tre艣ciwe mi臋so porz膮dnie usma偶one. U mnie w wersji light - czyli z pieca.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 400-500 g mi臋sa mielonego (najlepiej mieszane)
  • 1 jajko
  • s贸l, czosnek granulowany
  • 5 艂y偶ek bu艂ki tartej
  • woda (tyle ile bu艂ka tarta potrzebuje)
  • ser 偶贸艂ty tarty - jakie艣 4 艂y偶ki
  • 3 ga艂膮zki bazyli
  • doniczka 艣wie偶ej kolendry
  • patyczki do szasz艂yk贸w
  • przyprawa - suszone pomidory, czosnek i czarnuszka - do posypania


DO DZIE艁A:
Mi臋so w艂贸偶 do miski, dodaj jajko i bu艂k臋 tart膮. Bu艂k臋 podlej wod膮 i wymieszaj. Nast臋pnie do艂贸偶 ser 偶贸艂ty i dopraw sol膮 oraz czosnkiem. Zio艂a posiekaj i po艂膮cz z mi臋sn膮 mas膮. 
Piekarnik nastaw na 180 - 190 stopni. Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem. Mi臋so formuj w d艂ugie walce wok贸艂 patyk贸w. Mo偶na posypa膰 suszonymi pomidorami, czosnkiem i czarnuszk膮. Wstaw do piekarnika na 25-35 minut - w zale偶no艣ci od grubo艣ci mielonych. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • z tej ilo艣ci wysz艂o mi 10 mielonych
  • je艣li nie lubicie kolendry - mo偶na j膮 pomin膮膰 lub doda膰 pietruszk臋
  • warto poda膰 je z sosem jogurtowo - czosnkowym















1 komentarz :

  1. Uwielbiam kofty - to pyszny domowy fast food :) Do tego jeszcze domowe fryty, sa艂ata i jaki艣 dip - mo偶e tzatziki - i jestem w 7 niebie :}

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger