Kotlety mielone - ulubione mi臋sko mojego dzieci艅stwa. Mama zawsze nazywa艂a je sznycelkami i dla mnie tak ju偶 pozostanie. To taka klasyka polskiej kuchni, jak zupa pomidorowa, kt贸r膮 uwielbiaj膮 wszystkie dzieci. Tradycyjn膮 wersj臋 przerobi艂am ostatnio na nieco bardziej dietetyczn膮, czyli bez sma偶enia i bez panierki.
Inspiracj膮 by艂a dla mnie po raz kolejny grupa kulinarna KLIK. Jeden z Pan贸w przygotowa艂 na obiad kebaby na patyku. Po m臋sku by艂y zrobione - czyli tre艣ciwe mi臋so porz膮dnie usma偶one. U mnie w wersji light - czyli z pieca.
CO POTRZEBUJEMY:
- 400-500 g mi臋sa mielonego (najlepiej mieszane)
- 1 jajko
- s贸l, czosnek granulowany
- 5 艂y偶ek bu艂ki tartej
- woda (tyle ile bu艂ka tarta potrzebuje)
- ser 偶贸艂ty tarty - jakie艣 4 艂y偶ki
- 3 ga艂膮zki bazyli
- doniczka 艣wie偶ej kolendry
- patyczki do szasz艂yk贸w
- przyprawa - suszone pomidory, czosnek i czarnuszka - do posypania
DO DZIE艁A:
Mi臋so w艂贸偶 do miski, dodaj jajko i bu艂k臋 tart膮. Bu艂k臋 podlej wod膮 i wymieszaj. Nast臋pnie do艂贸偶 ser 偶贸艂ty i dopraw sol膮 oraz czosnkiem. Zio艂a posiekaj i po艂膮cz z mi臋sn膮 mas膮.
Piekarnik nastaw na 180 - 190 stopni. Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem. Mi臋so formuj w d艂ugie walce wok贸艂 patyk贸w. Mo偶na posypa膰 suszonymi pomidorami, czosnkiem i czarnuszk膮. Wstaw do piekarnika na 25-35 minut - w zale偶no艣ci od grubo艣ci mielonych.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- z tej ilo艣ci wysz艂o mi 10 mielonych
- je艣li nie lubicie kolendry - mo偶na j膮 pomin膮膰 lub doda膰 pietruszk臋
- warto poda膰 je z sosem jogurtowo - czosnkowym
Uwielbiam kofty - to pyszny domowy fast food :) Do tego jeszcze domowe fryty, sa艂ata i jaki艣 dip - mo偶e tzatziki - i jestem w 7 niebie :}
OdpowiedzUsu艅