sierpnia 05, 2016

馃崜馃崏馃崑馃崚owoce na zim臋





W zimie lubi臋 mie膰 mo偶liwo艣膰  delektowania si臋 namiastk膮 letnich owoc贸w pe艂nych s艂o艅ca. Je艣li si臋 przy艂o偶臋 to wystarczy otworzy膰 zamra偶alk臋 lub s艂oiczek i korzysta膰 do woli. Zobaczcie co warto zrobi膰 zanim sko艅cz膮 si臋 nasze malinki, jagody czy inne owocowe smako艂yki.


MRO呕ENIE:
Mro偶one owoce mo偶emy wykorzysta膰 do przygotowania ciast z owocami, koktajli lub sorbet贸w. Owoce mo偶emy mrozi膰 w ca艂o艣ci lub zmiksowane. Je艣li wybierasz wersj臋 pierwsz膮 to najpierw roz艂贸偶 owoce na tacy i nast臋pnie wstaw do zamra偶alnika. Po 2 godzinach wyci膮gnij i wrzu膰 je do pojemnika. Tak mro偶one owoce b臋dzie mo偶na du偶o 艂atwiej wyci膮gn膮膰. Dodatkowo zachowaj膮 sw贸j kszta艂t. 

W S艁OICZKU:
Najprostszy spos贸b to zasypa膰 owoce cukrem (np. jagody lub maliny). Pozostawi膰 na tydzie艅…dwa. Nast臋pnie zapasteryzowa膰. Ja robi臋 to na sucho czyli w piekarniku.

PASTERYZACJA NA SUCHO:
Pasteryzacja na sucho - czyli idealna dla mnie, bez wielkich gar贸w z mokrymi 艣cierkami…
Jak j膮 przeprowadzi膰 - na kratce po艂贸偶 艣ciereczk臋 a na niej postaw s艂oiki z przetworami. Nale偶y je wstawi膰 przed nagrzaniem pieca. Ustaw temperatur臋 na 130 stopni i pasteryzuj. Czas pasteryzacji zale偶y od rodzaju przetwor贸w. Owoce pasteryzuj 25 minut (od czasu uzyskania temperatury). Po tym czasie wy艂膮cz piekarnik, pozostaw s艂oiki w 艣rodku przez ok. 30 minut. Nast臋pnie wyci膮gnij s艂oiki i ustaw do g贸ry dnem. Pozostaw do ostygni臋cia.







* * * 




* * *









6 komentarzy :

  1. To prawda - trzeba troch臋 ich pokitra膰 na zim臋, aby potem cieszy膰 si臋 nie tylko smakami lata, ale i witaminami :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. W tym roku wszystko mamy du偶o szybciej i niestety przegapi艂am truskawki 馃檲 Za to zaopatrzy艂em sie w maliny, porzeczki i bor贸wki ☺️馃挍馃挜 B臋dzie z czego wybiera膰 馃榿

    OdpowiedzUsu艅
  3. Bardzo lubi臋 ten czas robienia przetwor贸w. I przypomina mi sie bajka chyba de la Fontaine'Konik polny i mr贸wka 馃槅

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Beciu - Ty to jeste艣 prawdziwa mr贸weczka 馃悳馃槝

      Usu艅
  4. ja te偶 tak chomikuj臋 owoce na zim臋 :) pierwszy raz czytam o pasteryzacji w piekarniku, jeszcze takiej nie pr贸bowa艂am, musz臋 wykorzysta膰 ten patent przy nast臋pnym s艂oikowaniu :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko pozna艂am ten spos贸b padteryzacji - sta艂 sie moim ulubionym 馃榿

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger