sierpnia 29, 2016

馃尡 pesto z bazylii 馃尡





Na balkonie rozros艂a si臋 bazylia i pachnie ob艂臋dnie. Ma 艣liczne bia艂e kwiatuszki. Smakuj膮 tak jak listki, tylko o wiele bardziej intensywnie. Postanowi艂am bazyli臋 przerobi膰 na pesto i tak poni偶ej moja propozycja.

CO POTRZEBUJEMY:
ok. 90 g parmezanu
10 g pestek dyni
20 g nasion konopi 艂uskanej
130 ml oliwy z oliwek
doniczka bazylii (ma艂a)
1 z膮bek czosnku
s贸l

DO DZIE艁A:
Rozdrobnij parmezan, nast臋pnie dodaj pozosta艂e sk艂adniki i zblenduj na g艂adk膮 mas臋.
Korzystaj do woli ciesz膮c si臋 niezwyk艂ym smakiem bazylii.


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
U偶ywam do da艅 na ciep艂o np. do makaron贸w ale r贸wnie dobre jest na kanapce.

Pestki dyni czy nasiona konopi mo偶na zast膮pi膰 orzechami - to ju偶 wg w艂asnego uznania.







4 komentarze :

  1. Kocham pesto ! Jest dobre do wszystkiego i tak te偶 je wykorzystuj臋. Z bazylii jest bardzo bardzo aromatyczne i typowo wakacyjne :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Masz racj臋 - aromat bazylii mocno kojarzy mi si臋 z wakacjami :)

      Usu艅
  2. Fantastyczne pesto! Wykorzystuje je nie tylko do makaron贸w, ale i do kanapek i do marynowania mi臋sa :

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. 艣wietny pomys艂 z tym marynowaniem - na pewno skorzystam :)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger