Na balkonie rozros艂a si臋 bazylia i pachnie ob艂臋dnie. Ma 艣liczne bia艂e kwiatuszki. Smakuj膮 tak jak listki, tylko o wiele bardziej intensywnie. Postanowi艂am bazyli臋 przerobi膰 na pesto i tak poni偶ej moja propozycja.
CO POTRZEBUJEMY:
ok. 90 g parmezanu
10 g pestek dyni
20 g nasion konopi 艂uskanej
130 ml oliwy z oliwek
doniczka bazylii (ma艂a)
1 z膮bek czosnku
s贸l
DO DZIE艁A:
Rozdrobnij parmezan, nast臋pnie dodaj pozosta艂e sk艂adniki i zblenduj na g艂adk膮 mas臋.
Korzystaj do woli ciesz膮c si臋 niezwyk艂ym smakiem bazylii.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
U偶ywam do da艅 na ciep艂o np. do makaron贸w ale r贸wnie dobre jest na kanapce.
Pestki dyni czy nasiona konopi mo偶na zast膮pi膰 orzechami - to ju偶 wg w艂asnego uznania.
Kocham pesto ! Jest dobre do wszystkiego i tak te偶 je wykorzystuj臋. Z bazylii jest bardzo bardzo aromatyczne i typowo wakacyjne :)
OdpowiedzUsu艅Masz racj臋 - aromat bazylii mocno kojarzy mi si臋 z wakacjami :)
Usu艅Fantastyczne pesto! Wykorzystuje je nie tylko do makaron贸w, ale i do kanapek i do marynowania mi臋sa :
OdpowiedzUsu艅艣wietny pomys艂 z tym marynowaniem - na pewno skorzystam :)
Usu艅