Na balkonie rozrosła się bazylia i pachnie obłędnie. Ma śliczne białe kwiatuszki. Smakują tak jak listki, tylko o wiele bardziej intensywnie. Postanowiłam bazylię przerobić na pesto i tak poniżej moja propozycja.
CO POTRZEBUJEMY:
ok. 90 g parmezanu
10 g pestek dyni
20 g nasion konopi łuskanej
130 ml oliwy z oliwek
doniczka bazylii (mała)
1 ząbek czosnku
sól
DO DZIEŁA:
Rozdrobnij parmezan, następnie dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.
Korzystaj do woli ciesząc się niezwykłym smakiem bazylii.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
Używam do dań na ciepło np. do makaronów ale równie dobre jest na kanapce.
Pestki dyni czy nasiona konopi można zastąpić orzechami - to już wg własnego uznania.
Kocham pesto ! Jest dobre do wszystkiego i tak też je wykorzystuję. Z bazylii jest bardzo bardzo aromatyczne i typowo wakacyjne :)
OdpowiedzUsuńMasz rację - aromat bazylii mocno kojarzy mi się z wakacjami :)
UsuńFantastyczne pesto! Wykorzystuje je nie tylko do makaronów, ale i do kanapek i do marynowania mięsa :
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tym marynowaniem - na pewno skorzystam :)
Usuń