sierpnia 26, 2016

馃嵁 tarta z toffi




Dla sta艂ych czytelnik贸w mojego bloga nie jest tajemnic膮, 偶e Pan Robak nie jada owoc贸w w ciastach. Zatem dzi艣 proponuj臋 tart臋 z ulubionym d偶emem Pana Robaka - czyli z mas膮 kr贸wkow膮. Ciasto jest bardzo s艂odkie, dlatego najlepiej podawa膰 je z lodami 艣mietankowymi. 艢wietnie 艂ami膮 s艂odycz toffi i szybko nasyc膮 nawet najwi臋kszego 艂asucha.

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:
  • 100 g mas艂a (pokrojonego na kawa艂ki)
  • 200g m膮ki
  • 1 jajko
  • oko艂o 10-20 g cukru


sk艂adniki na kruszonk臋:
  • 1 cz臋艣膰 m膮ki pszennej
  • 1 cz臋艣膰 m膮ki ziemniaczanej
  • 1 cz臋艣膰 cukru pudru
  • 1 cz臋艣膰 mas艂a


dodatkowo:
  • masa kr贸wkowa
  • migda艂y (opcjonalnie)
  • bor贸wki ameryka艅skie (opcjonalnie)


DO DZIE艁A:
  1. Wszystkie sk艂adniki na ciasto wrzu膰 do malaksera i zmiel przez oko艂o minut臋. Wyci膮gnij i zagnie膰 ciasto. Owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki na 30-40 minut.
  2. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Posmaruj form臋 do tarty mas艂em i posyp m膮k膮 lub bu艂k膮 tart膮. Umyj bor贸wki i przygotuj migda艂y.
  3. Po wyci膮gni臋ciu ciasta - rozwa艂kuj je i wy艂贸偶 na form臋 tarty. Palcami doci艣nij ciasto tak, aby przylega艂o do ca艂ej formy. Ponak艂uwaj widelcem. Wy艂贸偶 papierem do pieczenia i wysyp fasol臋, b膮d藕 inne „suche str膮czkowe”. Ten zabieg zapewni Ci idealnie p艂askie, niewyro艣ni臋te ciasto. Wstaw do pieca na 10 minut. Nast臋pnie zdejmij papier z fasol膮 i wstaw na kolejne 10 minut. 
  4. Teraz przygotuj kruszonk臋 - wszystkie sk艂adniki posiekaj, a nast臋pnie rozgnie膰 palcami. 
  5. Upieczon膮 tart臋 posmaruj mas膮 kr贸wkow膮. Je艣li masz ch臋膰 - dodaj migda艂y i owoce. Na g贸rze posyp obficie kruszonk膮. Wstaw do pieca na oko艂o 15 minut.
  6. Podawaj gdy ostygnie - koniecznie z lodami 艣mietankowymi.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Wszystkie sk艂adniki na ciasto (poza jajkiem) wrzu膰 do naczynia - ustaw 1 minut臋 INTERWA艁. Dodaj jajko i ponownie ustaw INTERWA艁 na 1 minut臋. Wyci膮gnij i zagnie膰 ciasto. Owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki na 30-40 minut.
  2. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Posmaruj form臋 do tarty mas艂em i posyp m膮k膮 lub bu艂k膮 tart膮. Umyj bor贸wki i przygotuj migda艂y.
  3. Po wyci膮gni臋ciu ciasta - rozwa艂kuj je i wy艂贸偶 na form臋 tarty. Palcami doci艣nij ciasto tak, aby przylega艂o do ca艂ej formy. Ponak艂uwaj widelcem. Wy艂贸偶 papierem do pieczenia i wysyp fasol臋, b膮d藕 inne „suche str膮czkowe”. Ten zabieg zapewni Ci idealnie p艂askie, niewyro艣ni臋te ciasto. Wstaw do pieca na 10 minut. Nast臋pnie zdejmij papier z fasol膮 i wstaw na kolejne 10 minut. 
  4. Teraz przygotuj kruszonk臋 - wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w naczyniu i ustaw 10 sekund / obroty 6.
  5. Upieczon膮 tart臋 posmaruj mas膮 kr贸wkow膮. Je艣li masz ch臋膰 - dodaj migda艂y i owoce. Na g贸rze posyp obficie kruszonk膮. Wstaw do pieca na oko艂o 15 minut.
  6. Podawaj gdy ostygnie - koniecznie z lodami 艣mietankowymi.



DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Kruche ciasto mo偶e le偶e膰 w lod贸wce nawet 2-3 dni. Je艣li nie macie specjalnego natchnienia, proponuj臋 zrobi膰 ciasto, schowa膰 je do lod贸wki i zabra膰 si臋 za pieczenie dnia nast臋pnego.
  • Dla tych, kt贸rym owoce w cie艣cie nie przeszkadzaj膮 - proponuj臋 doda膰 je do tarty, poniewa偶 doskonale z艂ami膮 jej s艂odycz.
  • Gdy zostanie Ci kruszonka, mo偶esz j膮 w艂o偶y膰 do zamra偶alnika i wykorzysta膰 przy nast臋pnym pieczeniu. O tym dowiedzia艂am si臋 dzi臋ki grupie kulinarnej, kt贸r膮 prowadz臋 i do kt贸rej zapraszam wszystkich ch臋tnych - link do grupy: Kulinarne Czary - Mary











6 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. gdybym zaprzeczy艂a to by艂abym k艂amczuch膮 ☺️馃尭☺️馃尭☺️

      Usu艅
  2. Nadzienia z karmelem s膮 zawsze wspania艂e ! Tarta wygl膮da na tak膮, kt贸ra dos艂ownie rozp艂ywa si臋 w ustach.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. rozp艂ywa si臋 w ustach...o tak - to idealny smako艂yk dla 艂akomczuszk贸w 馃構馃構馃構

      Usu艅
  3. Wygl膮da wybornie 馃構 to bedzie kolejna tarta , kt贸ra zrobi臋 zaraz po jab艂kow 馃崗馃崕馃崗馃崕

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Czuj臋 偶e Twoim wydaniu mo偶e by膰 jeszcze smaczniejsza 馃構❤️馃槝

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger