Cannelloni mo偶na przygotowa膰 na wiele sposob贸w. Najcz臋艣ciej przyrz膮dza si臋 je jak lazani臋 z farszem z mi臋sa mielonego oraz pomidor贸w. U mnie b臋dzie nadzienie nieoczywiste - wykorzysta艂am dyni臋 i kurczaka. Kropk臋 nad „i” postawi艂 sos beszamelowy, kt贸ry dope艂ni艂 ca艂o艣ci.
CO POTRZEBUJEMY:
- makaron Lubella Cannelloni
- opakowanie mozzarelli
sk艂adniki na farsz:
- dynia Hokkaido (okaz ok. 1 kg)
- pojedyncza pier艣 z kury
- p臋czek koperku
- cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 1 艂y偶ka mas艂a
- s贸l, pieprz
- 艣wie偶y tymianek
- imbir suszony
- przyprawa chicken tikka masala
sk艂adniki na sos beszamelowy:
- 40 g mas艂a
- 40 g m膮ki
- 0,5 l mleka
- s贸l i pieprz
- ga艂ka muszkatu艂owa
DO DZIE艁A:
Dyni臋 umyj, pokr贸j na kawa艂ki. Wy艂贸偶 na blaszce i skrop oliw膮. Mi臋so op艂ucz i pos贸l. Wstaw dyni臋 i kurczaka do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez oko艂o 40 minut.
SOS BESZAMELOWY:
Zr贸b lu藕n膮 zasma偶k臋 z mas艂a i m膮ki. Rozprowad藕 mlekiem i dopraw sol膮, pieprzem i ga艂k膮 muszkatu艂ow膮.
Czosnek i cebulk臋 posiekaj. Poddu艣 na ma艣le.
Koperek drobno pokr贸j.
Do blendera w艂贸偶 czosnek i cebul臋 oraz zimn膮 dyni臋 i pier艣 z kury. Zblenduj na g艂adk膮 mas臋. Dodaj przyprawy oraz koperek.
Rurki cannelloni nadziewaj farszem i uk艂adaj w naczyniu 偶aroodpornym. Na wierzchu u艂贸偶 pokrojon膮 mozzarell臋 i zalej sosem beszamelowym. Piecz w 200 stopniach przez ok. 30-35 minut.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Dyni臋 i kurczaka upiecz najlepiej wieczorem. Dzi臋ki temu nie trzeba b臋dzie czeka膰 a偶 wystygn膮 B臋d膮 mia艂y na to ca艂膮 noc.
- Makaron nadziewa si臋 bardzo szybko, je艣li u偶yjesz do tego szprycy do krem贸w.
Uwielbiam gdy rozpoczyna si臋 sezon dyniowy - tyle mo偶na z niej zrobi膰 :D Pyszna pasta :)
OdpowiedzUsu艅W dyni najlepsze jest to, 偶e nadaje si臋 zar贸wno do da艅 s艂odkich jak i s艂onych - wiele z ni膮 mo偶na poczarowa膰 ☺️
Usu艅Wypr贸buj臋...oczarowa艂a艣 mnie t膮 propozycj膮;)
OdpowiedzUsu艅bardzo mi mi艂o Angelika 馃槉
Usu艅