wrze艣nia 13, 2016

馃攩 senegalskie mafe 馃攩




Po raz kolejny si臋gam do kulinarii mojej starszej Siostry Beaty. To ona pocz臋stowa艂a mnie pierwszy raz MAFE - pyszn膮 senegalsk膮 potraw膮. Jest to danie, kt贸rego smaku nie zapomnicie. Warzywa przechodz膮 orzechowym aromatem i aksamitn膮 konsystencj膮. Przyrz膮dza艂am mafe ju偶 kilka razy, jednak najlesze robi moja Siostra ❤️ 



CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 du偶a cebula
  • 2-3 z膮bki czosnku
  • 3 marchewki
  • 3 du偶e ziemniaki
  • 1/2 g艂贸wki kapusty
  • ciep艂a woda ( 2 szklanki)
  • koncentrat pomidorowy - ma艂y
  • 700 g kurczaka (lub 1 porcjowany kurczak)
  • bulion - oko艂o 1 litr
  • s贸l, pieprz, papryka s艂odka i ostra
  • li艣膰 laurowy (2-3 szt.)
  • ziele angielskie
  • papryczka chilli - 1-3 szt. (w zale偶no艣ci od upodoba艅 do ostro艣ci)
  • s艂oik mas艂a orzechowego

DO DZIE艁A:
Robi膮c mafe dobrze jest wszystko sobie wcze艣niej przygotowa膰 - potrawa jest czasoch艂onna, ale warta tego trudu. 
Cebulk臋 posiekaj. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. 
Mi臋so pokr贸j na kilka du偶ych kawa艂k贸w. 
Warzywa obierz. Ziemniaki pokr贸j w bardzo du偶膮 kostk臋, a marchew pozostaje w ca艂o艣ci. Kapust臋 pokr贸j na du偶e kawa艂ki. 
W du偶ej misce rozetrzyj mas艂o orzechowe z wod膮. Do konsystencji 艣mietany. Na 1 s艂oik mas艂a potrzebujemy oko艂o 0,5 l ciep艂ej wody - nie gor膮cej. Trzeba robi膰 to powoli, dodaj膮c ma艂ymi porcjami raz mas艂o raz wod臋.

W du偶ym garnku, w kt贸rym b臋dziesz przyrz膮dza膰 potraw臋 podsma偶 cebul臋 i dodaj koncentrat, li艣膰 laurowy i ziele angielskie. Jak cebulka si臋 zesma偶y z koncentratem zalej j膮 rozrobionym mas艂em orzechowym. Zagotuj i wrzu膰 ziemniaki, marchew i kapust臋. Zostaw na ogniu.

Teraz kolej na mi臋so - opr贸szone sol膮, pieprzem i papryk膮 oraz natarte czosnkiem podsma偶 na patelni. Mi臋so prze艂贸偶 do garnka z gotuj膮c膮 si臋 potraw膮. 
Dolej bulion - tak aby wszystkie sk艂adniki by艂y przykryte. 
Wrzu膰 rozkrojon膮 papryczk臋 chilli. Gotuj na wolnym oko艂o 45 minut, aby odparowa艂a i zg臋stnia艂a.
Znakiem, 偶e potrawa jest gotowa b臋d膮 oczka t艂uszczu, kt贸re pojawi膮 si臋 na powierzchni. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Mafe podajemy z ry偶em. Idealnie nadaje si臋 ry偶 ja艣minowy.
  • Potraw臋 podawaj na kilku p贸艂miskach: oddzielnie mi臋so, oddzielnie warzywa i oddzielnie sos. Ka偶dy nak艂ada sobie poszczeg贸lne sk艂adniki potrawy w ilo艣ci na jak膮 ma ch臋膰.
  • Ze wzgl臋du na mas艂o orzechowe danie jest bardzo syc膮ce, ale te偶 mo偶e by膰 ci臋偶kostrawne. Warto pami臋ta膰 o tym i serwowa膰 mafe w porze obiadowej, nie na wiecz贸r.
  • Zdj臋cia przedstawiaj膮 potraw臋 wykonan膮 przez moj膮 Siostr臋❤️











5 komentarzy :

  1. Och czuje sie taka wyr贸偶niona :))) dodam tylko ze proporcje mozna zwiekszy膰 jesli mamy wiecej osob do nakarmienia ;) poza tym nie mam uwag do przepisu! Powodzenia w gotowaniu !

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. ❤️ Kochana - to jedno z wielu Twoich popisowych da艅 - uwielbiam!

      Usu艅
  2. Ju偶 mi si臋 podoba, bo jest mas艂o orzechowe :D

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. 艣wietnie smakuje - jestem pewna, 偶e Ci posmakuje Elu :)

      Usu艅
  3. 艢wietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger