Jak to zwykle przed urlopem przysz艂a pora na szybkie czyszczenie lod贸wki. W ten spos贸b uda艂o mi sie w ko艅cu przygotowa膰 warzywnego burgera. W planach by艂 ju偶 od kilku miesi臋cy - ze wzgl臋du na moje uwielbienie bezmi臋snych burger贸w serwowanych w Krowarzywa. I tak - my艣l przesz艂a w czyn i mam. Pyszne burgery buraczane 馃槑
CO POTRZEBUJEMY:
- p臋czek kopru
- 500 g ugotowanych i startych buraczk贸w
- puszka ugotowanej ciecierzycy
- 3 z膮bki czosnku
- 100 g ugotowanej bia艂ej kaszy gryczanej
- 2 cm 艣wie偶ego imbiru
- 50 g pestek z dyni
- 1/2 艂y偶eczki przyprawy butter chicken masala
- 1 艂y偶eczka przyprawy do drobiu
- 2 艂y偶eczki majeranku
- 1/2 艂y偶eczki sproszkowanego ziela angielskiego
- opcjonalnie 1/2 kulki mozarelli (rozdrobniona)
DO DZIE艁A:
Koperek posiekaj. Do naczynia miksuj膮cego lub do miski, w kt贸rej b臋dziesz blendowac wrzu膰: buraczki, kasze, ciecierzyc臋 i pestki dyni. Miksuj na g艂adka mas臋. Dodaj koper i przyprawy i jeszcze raz dok艂adnie po艂膮cz wszystkie sk艂adniki.
Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Przy pomocy ringu formuj burgery grubo艣ci oko艂o 1,5 - 2,5 cm. Piecz 40 - 50 minut w temperaturze 200 stopni, w zale偶no艣ci od grubo艣ci "kotlecik贸w". Nie 艣ci膮gaj od razu z blaszki tylko pozostaw, aby wystyg艂y.
Przepis dla u偶ytkownik贸w TM:
1. W艂贸偶 wszystkie sk艂adniki do - rozdrobnij 4 sekundy/obroty 4
2. Ustaw czas na 2 minuty i zwi臋kszaj obroty, aby uzyska膰 g艂adk膮 mas臋.
3. Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Przy pomocy ringu formuj burgery grubo艣ci oko艂o 1,5 - 2,5 cm. Piecz 40 - 50 minut w temperaturze 200 stopni, w zale偶no艣ci od grubo艣ci "kotlecik贸w". Nie 艣ci膮gaj od razu z blaszki tylko pozostaw, aby wystyg艂y.
Przepis dla u偶ytkownik贸w TM:
1. W艂贸偶 wszystkie sk艂adniki do - rozdrobnij 4 sekundy/obroty 4
2. Ustaw czas na 2 minuty i zwi臋kszaj obroty, aby uzyska膰 g艂adk膮 mas臋.
3. Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Przy pomocy ringu formuj burgery grubo艣ci oko艂o 1,5 - 2,5 cm. Piecz 40 - 50 minut w temperaturze 200 stopni, w zale偶no艣ci od grubo艣ci "kotlecik贸w". Nie 艣ci膮gaj od razu z blaszki tylko pozostaw, aby wystyg艂y.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Buraczeks mo偶na serwowa膰 na kilka sposob贸w: jako kotlecik do obiadu, jako burger lub dodatek do sa艂atki
- Nie 艣ci膮gaj ciep艂ego kotleta z blachy, poniewa偶 ryzykujesz, 偶e si臋 rozpadnie.
- Gdy zale偶y Ci na buraczeksie do burgera - staraj si臋, aby nie by艂 grubszy ni偶 1,5 cm.
- smacznego !
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz