Kilka miesi臋cy temu przygotowa艂am VEGET臉 czyli przypraw臋 tzw. uniwersaln膮. Dop贸ki nie przeczyta si臋 jej sk艂adu, sypie si臋 j膮 do ka偶dej potrawy. Podobnie rzecz si臋 ma z kostkami roso艂owymi. Ile tutaj mamy ciekawych sk艂adnik贸w, to chyba lepiej nie wiedzie膰. Warto za to samodzielnie przygotowa膰 swoj膮 "kostk臋" i korzysta膰 z niej przy gotowaniu zup i przygotowywaniu sos贸w.
CO POTRZEBUJEMY:
- 350 g mi臋sa drobiowego
- 2 du偶e marchewki
- 1/2 selera (korze艅)
- 1 ma艂a pietruszka (korze艅)
- 2 z膮bki czosnku
- 1 ma艂a cebula
- 150 g soli morskiej (polecam SKARBY OCEANU)
- 2 艂y偶ki oliwy
- 100 ml bia艂ego wina (lub wody)
- 2 li艣cie laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren kolendry, 2 go藕dziki
- 艣wie偶e zio艂a (pietruszka, lubczyk, rozmaryn, bazylia) - to co macie jakie艣 3 ga艂膮zki
DO DZIE艁A:
Umyj warzywa i zetrzyj na tarce lub w malakserze. Cebul臋 oraz 艣wie偶e zio艂a drobno posiekaj. Ziele angielskie, kolendr臋 oraz go藕dziki ut艂ucz w mo藕dzierzu.
Mi臋so zmiel w maszynce.
Na dno garnka wlej odrobin臋 oleju i przesma偶 mi臋so - dos艂ownie minut臋. Dodaj pozosta艂e sk艂adniki do garnka oraz wyci艣ni臋ty czosnek. Wymieszaj, trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty, a nast臋pnie zalej winem, dodaj s贸l i 2 艂y偶ki oliwy.
Gotuj na ma艂ym ogniu - oko艂o 30 minut od czasu do czasu mieszaj膮c. Na koniec zmiksuj wszystko na g艂adk膮 mas臋 i prze艂贸偶 do s艂oika.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Je艣li chodzi o mi臋so mo偶ecie u偶y膰 dowolnego mi臋sa drobiowego. U mnie s膮 to piersi - ze wzgl臋du na brak konieczno艣ci wyci膮gania ko艣ci ;)
- Uwa偶ajcie, aby bulionetka nie przywar艂a do dna w trakcie gotowania - masa jest g臋sta i nale偶y j膮 cz臋sto miesza膰 w trakcie gotowania
- Bulion mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce do 3 miesi臋cy. S贸l jest naturalnym konserwantem, kt贸ry utrzyma 艣wie偶o艣膰 koncentratu.
- Do zupy wystarczy doda膰 1 maksymalnie 2 艂y偶ki bulionetki.
Post przygotowany we wsp贸艂pracy z eko sklepem internetowym
przydatne linki:
S K L E P B I O G O . P L
Funpage --------> K L I K
Te偶 robi臋 ale mi bardziej g臋sta wychodzi. W lod贸wce do 3 mcy stoi. Nie lubi臋 jej tylko robi膰, bo potem d艂ugo w mieszkaniu roso艂em pachnie 馃榿
OdpowiedzUsu艅Aaa i jeszcze jedno. Mo偶esz kupi膰 udka ju偶 bez kostek 馃槉 na wag臋 w auchan. Lepsze mi臋sko na kostk臋 ni偶 pier艣.
OdpowiedzUsu艅O馃槏Dziekuje za podpowiedz ☺️ Marzy mi sie bulionetka z perliczki - dzi艣 pisa艂a do mnie znajoma czy mo偶na tego mi臋sa u偶y膰 ☺️ To ju偶 musi by膰 rewelacja !
Usu艅A czy mog臋 to zamrozi膰 np w foremkach silikonowych takich jak na kostki lodu?
OdpowiedzUsu艅My艣l臋, 偶e tak :)
Usu艅ale czy naprawde tak dlugo to zachowuje przydatnosc do spozycia? sol sola, ale tam jest mieso...
OdpowiedzUsu艅Przygotowuj臋 t膮 bulionetk臋 艣rednio co 3-4 miesi膮ce. Nie psuje si臋 i zapewniam, 偶e jest wy艣mienita ☺️
Usu艅