listopada 05, 2016

馃悡 bulionetka drobiowa



Kilka miesi臋cy temu przygotowa艂am VEGET臉 czyli przypraw臋 tzw. uniwersaln膮. Dop贸ki nie przeczyta si臋 jej sk艂adu, sypie si臋 j膮 do ka偶dej potrawy. Podobnie rzecz si臋 ma z kostkami roso艂owymi. Ile tutaj mamy ciekawych sk艂adnik贸w, to chyba lepiej nie wiedzie膰. Warto za to samodzielnie przygotowa膰 swoj膮 "kostk臋" i korzysta膰 z niej przy gotowaniu zup i przygotowywaniu sos贸w. 


CO POTRZEBUJEMY:

  • 350 g mi臋sa drobiowego 
  • 2 du偶e marchewki
  • 1/2 selera (korze艅)
  • 1 ma艂a pietruszka (korze艅)
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 ma艂a cebula
  • 150 g soli morskiej (polecam SKARBY OCEANU)
  • 2 艂y偶ki oliwy
  • 100 ml bia艂ego wina (lub wody)
  • 2 li艣cie laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren kolendry, 2 go藕dziki
  • 艣wie偶e zio艂a (pietruszka, lubczyk, rozmaryn, bazylia) - to co macie jakie艣 3 ga艂膮zki


DO DZIE艁A:

Umyj warzywa i zetrzyj na tarce lub w malakserze. Cebul臋 oraz 艣wie偶e zio艂a drobno posiekaj. Ziele angielskie, kolendr臋 oraz go藕dziki ut艂ucz w mo藕dzierzu. 
Mi臋so zmiel w maszynce. 
Na dno garnka wlej odrobin臋 oleju i przesma偶 mi臋so - dos艂ownie minut臋. Dodaj pozosta艂e sk艂adniki do garnka oraz wyci艣ni臋ty czosnek. Wymieszaj, trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty, a nast臋pnie zalej winem, dodaj s贸l i 2 艂y偶ki oliwy. 
Gotuj na ma艂ym ogniu - oko艂o 30 minut od czasu do czasu mieszaj膮c. Na koniec zmiksuj wszystko na g艂adk膮 mas臋 i prze艂贸偶 do s艂oika.


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:

  • Je艣li chodzi o mi臋so mo偶ecie u偶y膰 dowolnego mi臋sa drobiowego. U mnie s膮 to piersi - ze wzgl臋du na brak konieczno艣ci wyci膮gania ko艣ci ;)
  • Uwa偶ajcie, aby bulionetka nie przywar艂a do dna w trakcie gotowania - masa jest g臋sta i nale偶y j膮 cz臋sto miesza膰 w trakcie gotowania
  • Bulion mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce do 3 miesi臋cy. S贸l jest naturalnym konserwantem, kt贸ry utrzyma 艣wie偶o艣膰 koncentratu.
  • Do zupy wystarczy doda膰 1 maksymalnie 2 艂y偶ki bulionetki.






Post przygotowany we wsp贸艂pracy z eko sklepem internetowym



przydatne linki:


S K L E P      B I O G O . P L

Funpage --------> K L I K




7 komentarzy :

  1. Te偶 robi臋 ale mi bardziej g臋sta wychodzi. W lod贸wce do 3 mcy stoi. Nie lubi臋 jej tylko robi膰, bo potem d艂ugo w mieszkaniu roso艂em pachnie 馃榿

    OdpowiedzUsu艅
  2. Aaa i jeszcze jedno. Mo偶esz kupi膰 udka ju偶 bez kostek 馃槉 na wag臋 w auchan. Lepsze mi臋sko na kostk臋 ni偶 pier艣.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. O馃槏Dziekuje za podpowiedz ☺️ Marzy mi sie bulionetka z perliczki - dzi艣 pisa艂a do mnie znajoma czy mo偶na tego mi臋sa u偶y膰 ☺️ To ju偶 musi by膰 rewelacja !

      Usu艅
  3. A czy mog臋 to zamrozi膰 np w foremkach silikonowych takich jak na kostki lodu?

    OdpowiedzUsu艅
  4. ale czy naprawde tak dlugo to zachowuje przydatnosc do spozycia? sol sola, ale tam jest mieso...

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Przygotowuj臋 t膮 bulionetk臋 艣rednio co 3-4 miesi膮ce. Nie psuje si臋 i zapewniam, 偶e jest wy艣mienita ☺️

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger