Do 艣wi膮t zosta艂 miesi膮c z niewielkim kawa艂kiem. Przetestowa艂am nowe ciasto marchewkowe pachn膮ce Bo偶ym Narodzeniem, puszyste , mi臋kkie i wilgotne. Po prostu pyszne. Wykonanie jest b艂yskawiczne, co wi臋cej - zrobisz je bez konieczno艣ci u偶ycia robota kuchennego.
CO POTRZEBUJEMY:
- 200 g startej marchewki
- 200 g m膮ki pszennej
- 60 g m膮ki gryczanej
- 160 ml oleju
- 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 200 g ksylitolu
- 3 jaja
- 2 p艂askie 艂y偶eczki sody
- 2 艂y偶eczki przyprawy do piernik贸w
- 2 艂y偶eczki kakao
- szczypta soli
- p艂atki migda艂owe (oko艂o 40-50 g)
DO DZIE艁A:
Wymieszaj w misce: obie m膮ki, sod臋, proszek do pieczenia, szczypt臋 soli, ksylitol, cynamon i kakao. Nast臋pnie dodaj marchew, jajka, olej oraz migda艂y i wymieszaj wszystko dok艂adnie na jednolit膮 mas臋.
Prze艂贸偶 do foremki i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- mo偶esz doda膰 do ciasta ulubione bakalie - u mnie ze wzgl臋du na gust kulinarny domownik贸w wchodz膮 w gr臋 tylko orzechy
- po zako艅czonym pieczeniu mo偶na posypa膰 ciasto cukrem pudrem lub obla膰 polew膮 czekoladow膮
U mnie na 艣wi臋ta co roku jest marchewkowe, ale przek艂adane kremem z kaszy manny. Tak czy siak, jestem ogromn膮 fank膮 marchewkowych wypiek贸w ;)
OdpowiedzUsu艅jad艂am kiedy艣 marchewkowe z mas膮 bia艂膮 jak 艣nieg, ale o konsystencji kr贸wki - nie wiem z czego by艂a przygotowana, ale skrad艂a moje kubki smakowe ;)
Usu艅