listopada 13, 2016

馃巹 marchewkowiec na 艣wi臋ta




Do 艣wi膮t zosta艂 miesi膮c z niewielkim kawa艂kiem. Przetestowa艂am nowe ciasto marchewkowe pachn膮ce Bo偶ym Narodzeniem, puszyste , mi臋kkie i wilgotne. Po prostu pyszne. Wykonanie jest b艂yskawiczne, co wi臋cej - zrobisz je bez konieczno艣ci u偶ycia robota kuchennego.


CO POTRZEBUJEMY:

- 200 g startej marchewki
- 200 g m膮ki pszennej
- 60 g m膮ki gryczanej
- 160 ml oleju 
- 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 200 g ksylitolu
- 3 jaja
- 2 p艂askie 艂y偶eczki sody
- 2 艂y偶eczki przyprawy do piernik贸w
- 2 艂y偶eczki kakao
- szczypta soli
- p艂atki migda艂owe (oko艂o 40-50 g)

DO DZIE艁A:
Wymieszaj w misce: obie m膮ki, sod臋, proszek do pieczenia, szczypt臋 soli, ksylitol, cynamon i kakao. Nast臋pnie dodaj marchew, jajka, olej oraz migda艂y i wymieszaj wszystko dok艂adnie na jednolit膮 mas臋. 
Prze艂贸偶 do foremki i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- mo偶esz doda膰 do ciasta ulubione bakalie - u mnie ze wzgl臋du na gust kulinarny domownik贸w wchodz膮 w gr臋 tylko orzechy

- po zako艅czonym pieczeniu mo偶na posypa膰 ciasto cukrem pudrem lub obla膰 polew膮 czekoladow膮











2 komentarze :

  1. U mnie na 艣wi臋ta co roku jest marchewkowe, ale przek艂adane kremem z kaszy manny. Tak czy siak, jestem ogromn膮 fank膮 marchewkowych wypiek贸w ;)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. jad艂am kiedy艣 marchewkowe z mas膮 bia艂膮 jak 艣nieg, ale o konsystencji kr贸wki - nie wiem z czego by艂a przygotowana, ale skrad艂a moje kubki smakowe ;)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger