Wybra艂am si臋 ostatnio na targ rybny w Warszawie, kt贸ry jest organizowany tylko w pi膮tki. Zrobi艂am 艣wie偶e rybne zakupy i przyst膮pi艂am do przygotowania pysznego obiadu. Sam targ to miejsce godne polecenia!
CO POTRZEBUJEMY:
- 5 pomidor贸w 艣redniej wielko艣ci (najlepiej r贸偶nokolorowych)
- 4 ga艂膮zki rozmaryny
- p臋czek kopru
- 4 sztuki patroszonej dorady
- mas艂o
- s贸l
DO DZIE艁A:
Ryby umyj i osusz. Ka偶d膮 dok艂adnie pos贸l od 艣rodka i na zewn膮trz. Ostrym no偶em natnij ryby (po 3 naci臋cia z ka偶dej strony). Do 艣rodka dorady w艂贸偶 plaster mas艂a oraz ga艂膮zk臋 kopru. Tak przygotowane ryby u艂贸偶 na blasze wy艂o偶onej papierem. Pomi臋dzy rybami rozrzu膰 pomidory pokrojone na 膰wiartki i poszarpany rozmaryn.
Piecz 20-25 minuto w temperaturze 200 stopni.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Proponuj臋, aby wykorzysta膰 czas kiedy rybka si臋 piecze i w naczyniu 偶aroodpornym upiec przy okazji ziemniaki pokrojone w talarki. Wystarczy skropi膰 je oliw膮, posoli膰 i opr贸szy膰 zio艂ami.
- Warto poda膰 ryb臋 z sosem czosnkowym, zio艂owym lub koperkowym. Kiedy艣 Magda Gessler powiedzia艂a, 偶e Polacy kochaj膮 sosy. I trudno si臋 z ni膮 nie zgodzi膰…
- W ten sam spos贸b mo偶na przyrz膮dzi膰 r贸wnie偶 inne ryby np. pstr膮ga.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz