listopada 28, 2016

❣️pierniczki ❣️





Tradycyjnie pod koniec listopada pieczemy pierniczki. Rok temu eksperymentowałam z mąką gryczaną i mieliśmy pyszne, „krupiące” pierniczki (przepis). W tym roku - bardziej tradycyjne, ale równie smaczne.


CO POTRZEBUJEMY:
  • 40 g zimnego masła
  • 200 g płynnego miodu
  • 320 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jaja
  • mąka do podsypywania (u mnie razowa)



DO DZIEŁA:
Masło włóż do garnuszka i roztop. Dodaj miód i połącz składniki.
Do miski wsyp mąkę, sodę oraz przyprawy. Dodaj jaja oraz płynne masło z miodem i połącz mikserem. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinkę.
Po tym czasie można wałkować i wycinać pierniczki. Piecz w 180 stopniach przez 13 minut.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Warto nastawiać sobie minutnik w trakcie pieczenia (na 13 minut), ponieważ ciasteczka dochodzą bardzo szybko i mogą się spalić, jeśli się zagapimy
  • Pierniczki przechowujcie w szczelnie zamykanym pudełku. Jeśli będą za twarde włóżcie do pudełka plaster jabłka - odda wilgoć, która skruszy ciasteczka.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger